Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 23.09.2016

Hakeri: Teodosić koristio zabranjena sredstva

Al Jazeera 23.09.2016
Osim kapitena reprezentacije Srbije, na listi su i odbojkašica iz ove zemlje Silvija Popović te švicarski biciklista Fabian Cancellara. Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije i igrač Moskovskog CSKA Miloš Teodosić koristio je zabranjena sredstva… »

Video: Napad bijelim fosforom u Siriji

Al Jazeera 23.09.2016
U udarima na područja pod kontrolom pobunjenika u Halepu je korištena municija sa bijelim fosforom, tvrde aktivisti. Snimak napada zapaljivom municijom [YouTube/Thiqa Agency via Storyful] U teškom bombardiranju dijelova Halepa pod kontrolom pobunjenika… »

Hakeru s Kosova 20 godina za pomoć ISIL-u

Al Jazeera 23.09.2016
Ardit Ferizi priznao da je hakirao računala pripadnika oružanih snaga SAD-a čije je podatke potom dostavljao ISIL-u. Hakeru podrijetlom s Kosova, koji je priznao da je za potrebe skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) hakirao računala… »

Indija kupuje borbene avione za 8,8 milijardi dolara

Al Jazeera 23.09.2016
Indija je potpisala jedan od najvećih ugovora, obavezavši se da kupi 36 borbenih aviona Rafale od francuske kompanije. Indija je potpisala jedan od najvećih ugovora o kupovini oružja u posljednjih nekoliko decenija, obavezavši se da kupi 36 borbenih… »

Video: Nesreća nakon napada kišobranom

Al Jazeera 23.09.2016
Najmanje 11 osoba je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći nakon što je putnik napao vozača autobusa kišobranom. Najmanje 11 osoba je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći u Istanbulu koja se dogodila jer je putnik napao vozača autobusa kišobranom… »

Obama: Sirija me i dalje proganja

Al Jazeera 23.09.2016
Obama rekao da su opcije za svrgavanje Assada bile problematične, a konvencionalni argumenti pogrešni. Američki predsjednik Barack Obama priznao je da ga "nesposobnost" da okonča rat u Siriji "i dalje proganja", ali je dodao da smatra da je njegovo… »

Venecijanska komisija: Odustanite od referenduma

Al Jazeera 23.09.2016
Stav Venecijanske komisije je da u državi gdje je na snazi vladavina prava se presude Ustavnog suda provode. Venecijanska komisija uznemirena je činjenicom da, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septrembra 2016. godine kojom je… »

Gulen: Vraćam se u Tursku ako to odluči SAD

Al Jazeera 23.09.2016
Lider organizacije FETO kaže da evropski lideri trebaju poduzeti efikasne korake da zaustave tursku Vladu u pravcu autoritarizma. Imam Fethullah Gulen, kojeg turske vlasti terete da stoji iza pokušaja puča u srpnju i traže njegovo izručenje od SAD-a… »

Fizički napadi na arapske turiste u BiH

Al Jazeera 23.09.2016
Vodopad Kravica mjesto je gdje se u posljednjih pola godine desio najveći broj napada na ove turiste. Turistička destinacija Kravica, nadomak Ljubuškog u Hercegovini, mjesto je već nekoliko incidenata između lokalnog stanovništva i zaštitara te… »

New York: Ortodoksni Jevreji protiv Izraela

Al Jazeera 23.09.2016
Hiljade ortodoksnih Jevreja protestovale protiv politike prema Palestini i vojnog roka dok je Netanyahu govorio u UN-u. Hiljade ortodoksnih Jevreja okupile su se na protestu ispred sjedišta Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, gdje se održava 71… »