Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 23.09.2016

Vučić: Srbija stub stabilnosti na Balkanu

Slobodna Evropa 23.09.2016
Glas Amerike Trećeg dana zasedanja generalne skupštine Ujedinjenih nacija delegatima u Njujorku obratio se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je između ostalog poručio da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će tako biti… »

Jedna optužnica zastarela, poternica za Karićem ostala

Slobodna Evropa 23.09.2016
Viši sud u Beogradu obustavio je jedan od dva postupka koji se u Srbiji vodi protiv biznismena Bogoljuba Karića zbog apsolutne zastarelosti dela. Više tužilaštvo je potvrdilo da je dobilo rešenje od Višeg suda, u kome se navodi da je obustavljen… »

Dodik: Incko se dodvorava sarajevskoj čaršiji

Slobodna Evropa 23.09.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dodvorava "sarajevskoj čaršiji". Komentarišući Inckovu izjavu da su moguće sankcije za one koji organizuju referendum u Republici Srpskoj, Dodik je… »

Venecijanska komisija uznemirena namerom RS o referendumu

Slobodna Evropa 23.09.2016
Venecijanska komisija Saveta Evrope izrazila je danas uznemirenost zbog činjenice da, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra o obustavljanju referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za 25. septembar, vlasti u RS ipak nameravaju… »

MMF pozvao EU na dodatno smanjenje grčkog duga

Slobodna Evropa 23.09.2016
Medjunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je danas pozvao Evropsku uniju (EU) da razmotri mogućnost "dodatnog smanjenja" javnog duga Grčke i da revidira budžetski suficit koji ta zemlja mora da ostvari. "Čak i u slučaju da mere štednje i reforme budu… »

Vigemark: Referendum u RS nepotreban

Slobodna Evropa 23.09.2016
Referendum o Danu Republike Srpske (RS) održava u "nesretnom tenutku", kada se razmatrala aplikacija BiH i uoči samih lokalnih izbora, rekao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark tokom susreta sa predsednikom Skupštine RS… »

Ivanov pozvao Ciprasa da poseti Makedoniju

Slobodna Evropa 23.09.2016
Makedonski predsednik Djordje Ivanov pozvao je sa govornice Generalne skupštine UN grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da poseti Makedoniju i poručio da nema problema koji ne može da se reši. Govoreći o sporu oko imena koji više od dve decenije… »

Mur: Referendum u RS potpuno beskorisan

Slobodna Evropa 23.09.2016
Šef Misije OEBS u BiH Džonatan Mur izjavio je danas da je više puta rekao, a i međunarodna zajednica je rekla da je referendum o Danu republike potpuno beskoristan i da svi znaju kakav će biti rezultat glasanja 25. septembra. "Važno je da to nije… »

Visoki komesar UN kritikuje Makedoniju zbog tretmana izbeglica

Slobodna Evropa 23.09.2016
Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein kritikovao je danas Makedoniju zbog lošeg tretmana migranata. On je apelovao na Makedoniju da prestane da sprovodi "sistematsku politiku isterivanja i zatvaranja". Zeid Raad al Husein je izrazio… »

OEBS: Svi u BiH i Srbiji da se uzdrže od zapaljive retorike

Slobodna Evropa 23.09.2016
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je danas sve odgovorne aktere u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a posebno medije, da se uzdrže od zapaljive retorike koja bi mogla da podstakne mržnju, saopštio je OEBS. "Mediji imaju etička… »