Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 29.09.2016

Nakon referenduma: Kazniti RS ili izvući korist

Al Jazeera 29.09.2016
Analitičari i javne ličnosti smatraju da antidržavnu politiku predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika treba sankcionirati. Piše: Jasmin Agić Provođenje neustavnog referenduma u Republici Srpskoj, kojim je rukovodstvo ovog bh… »

Ko je kriv za ubistvo zatvorenika u Spužu

Al Jazeera 29.09.2016
Zatvorenik koji je ubijen u zatvoru u Spužu, danima je upozoravao da je u blizini zatvora sumnjiva osoba. Piše: Veseljko Koprivica Prošlonedjeljno ubistvo zatvorenika Dalibora Đurića (34) iz Kotora u dvorištu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija… »

Interaktivno: Pregled biračkog tijela po bh. gradovima

Al Jazeera 29.09.2016
Koliko koštaju lokalni izbori u BiH, kako se finansiraju, šta se bira a koliko je glasača? Priredio: Edah Henić NAPOMENA: Izbore za izbor vijećnika u Vijeće Mostara nije moguće raspiasati obzirom da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine Odlukom broj… »

Jezička bitka do zadnjeg djeteta

Al Jazeera 29.09.2016
Na četvero djece iz Gornje Tramošnice se obrušio sav jad i nakaznost sistema u kojem onaj ko je u većini propisuje pravila ponašanja onima koji su manjina. Piše: Ranko Mavrak Rat, i najduži, samo protrese pitanja zbog kojih se zaratilo, a njihovo… »

Balašević: Autizam u Demokratskoj stranci

Al Jazeera 29.09.2016
Nekadašnja članica srbijanske Vlade u sjeni i poslanica u Skupštini Srbije napustila je ove sedmice Demokratsku stranku. Razgovarao: Ibrahim Sofić Demokratska stranka (DS) je trebala slušati građane Srbije, svoje glasače i njihove potrebe prije… »

Do kada će Halep izdržati

Al Jazeera 29.09.2016
Analitičari smatraju da režim nastoji okrenuti narod protiv boraca opozicije i izazvati nepodnošljivu humanitarnu krizu. Piše: Mohammed Knas Bolni prizori iz Halepa koji se pojavljuju na televizijskim ekranima i koji dominiraju naslovnicama štampe… »

Hasanbegovićeva rukavica u lice Plenkoviću

Al Jazeera 29.09.2016
Pritisak iz kruga Zlatka Hasanbegovića da ostane ministar kulture je prvi test za Plenkovićevu kontrolu stranke. Piše: Tomislav Šoštarić Nakon što je HDZ zaobišao pravaške stranke krajnje desnice i okoristio se kampanjom u kojoj je desno krilo… »

Vjetrovi islamofobije u Kini

Al Jazeera 29.09.2016
Mnogi Kinezi ne kriju svoju zabrinutost zbog porasta islamofobije u više velikih kineskih gradova. Piše: Ali Abu Mrihal Mnogi Kinezi ne kriju svoju zabrinutost zbog porasta islamofobije u više velikih kineskih gradova. Takvi slučajevi ranije su bili… »

Koliko su plakati ʽpojeliʼ penzija

Al Jazeera 29.09.2016
Predizborna kampanja je počela 1. septembra i limit za finansiranje iznosi približno 14,15 miliona eura. Piše: Ibrahim Sofić Nasmiješeni i lijepo dotjerani – kandidati bosanskohercegovačkih stranaka pred lokalne izbore ove države koji će biti… »

Visoka politika za izbornu lokalnu upotrebu

Al Jazeera 29.09.2016
Rješenja za konkretne probleme lokalnih zajednica ustuknula pred širenjem straha u izbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini. Piše: Vedrana Maglajlija Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini prošla je u sjeni tema visoke politike… »