Izvor: Danas/Svet arhiva vesti 29.09.2016

Obama: Poništavanje veta opasan presedan

Danas 29.09.2016
Barak Obama pretrpeo je politički udarac, kada je američki Kongres poništio njegov veto na predlog zakona koji bi omogućio porodicama žrtava terorističkih napada 11. septembra da tuže Saudijsku Arabiju, prenosi Gardian. Američki Kongres prvi put… »

Švedska ponovo uvodi obavezno služenje vojske

Danas 29.09.2016
Švedska je u sredu objavila da od 2018. ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka, osam godina nakon njegovog ukidanja. Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svojoj teritoriji dva veka, vojnu obavezu je ukinula 2010… »

SAD spremne da prekinu saradnju sa Rusijom o Siriji

Danas 28.09.2016
Američki državni sekretar Džon Keri je tokom telefonskog razgovora sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovim izjavio da su SAD spremne da prekinu saradnju sa Rusijom o Siriji, rekao je predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi, a prenosi Sputnik… »

Katalonija će održati referendum i bez saglasnosti Madrida

Danas 28.09.2016
Katalonija će sledeće godine održati referendum o nezavisnosti u idućoj godini, bez obzira da li se centralna vlada u Madridu saglasi s tim, izjavio je čelnik te španske regije Karles Pudždemon, prenosi N1. Pudždemon je katalonskom parlamentu… »

Hiljade odaju poštu Peresu

Danas 29.09.2016
Sanduk sa telom Šimona Peresa, devetog predsednika Izraela, koji je umro u sredu, izložen je jutros u dvorištu izraelskog parlamenta u Jerusalimu, kako bi se javnosti omogućilo da mu oda počast, javili su izraelski mediji. Hiljade Izraelaca prošle… »

Ban Ki Mun: Ratni zločini u Siriji

Danas 29.09.2016
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je napade na dve najveće bolnice u pobunjeničkim delovima grada Alepa u Siriji - kao “ratne zločine”. Na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj zdravstvenoj situaciji u konfliktu, Ban je ocenio da “oni koji… »

Poslednji otac osnivač Izraela

Danas 28.09.2016
* Stub izraelskog rukovodstva nacionalne bezbednosti posledično je postao vatreni mirotvorac, uvek održavajući odnos ljubav - mržnja sa izraelskom javnošću. Godine 2006, godinu dana pre nego što je Šimon Peres izabran za predsednika Izraela, Majkl… »

Možda je operater sistema 'Buk' greškom oborio MH17

Danas 28.09.2016
Kompanija „Almaz-Antej“ nije isključila verziju da je MH17 mogao da bude oboren zbog greške operatera protivvazdušno-raketnog kompleksa „Buk“, rekao je savetnik glavnog konstruktora tog koncerna Mihail Mališevski, a prenosi Sputnjik… »

Bomba pala na pekaru u Alepu, izginuli civili

Danas 28.09.2016
* Veruje se da je napad izveo ili vojni avion snaga odanih sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu ili Rusiji * Papa Franja: Odgovorne za bombardovanja i njihovu savest podsećam da će zasigurno pred Bogom odgovarati za svoja dela. Sirijska avijacija… »

Održan prvi krug konsultacija, Grabar-Kitarović zadovoljna

Danas 28.09.2016
Predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović završila je prvi krug konsultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor o mandataru nove vlade i obratila se javnosti, javlja HRT. Konsultacije su pokazale da niko ne raspolaže… »