Izvor: RTS/Nauka & Tehnologija arhiva vesti 29.09.2016

Zbogom „Blekberi“ telefonima

RTS 29.09.2016
Kanadska kompanija „Blekberi“, poznata po inovativnim tehnologijama za mobilne telefone, planira da prekine proizvodnju pametnih telefona nakon 14 godina, prenosi Bi-Bi-Si. Kompanija „Blekberi“ namerava da svojim partnerima licencira proizvodnju… »

FBI objavio zaplenjena dokumenta o Teslinom „zraku smrti“

RTS 29.09.2016
Američki Federalni istražni biro konačno je objavio sva dokumenta povezana sa Nikolom Teslom, 73 godine nakon što je ta služba posle naučnikove smrti zaplenila dva kamiona puna njegovih stvari, prenosi „Raša tudej“. Dokumenta sa kojih je… »

Percepcija života i zdravlje

RTS 29.09.2016
Sigurno ste se bar jednom u životu zapitali, ZAŠTO BAŠ JA? Naročito kada je reč o zdravlju pribegavamo preispitivanju svega i svačega i još kada ni lekari ne znaju da nam tačno objasne poreklo određenog problema, pitamo se zašto se to baš nama… »

Maso Masini, renesansni Ikar

RTS 29.09.2016
Prošlo je tačno pola veka, kada je u Firenci postavljena tabla, oznaka mesta rođenja Tomaza Masinija, majstora koji se, 1506. godine na brdu Ćećero, odvažio da isproba da Vinčijevu leteću mašinu. Tomazo Masini je bio mehaničar, hidrauličar i… »

Duvan – zašto su ljudi počeli da puše

RTS 29.09.2016
U knjizi „Duvan u istoriji“, Džordan Gudman iznosi mišljenje da se sa konzumiranjem duvana počelo na teritorijama Meksika i Brazila, pre nekoliko hiljada godina. Duvan obuhvata više od 70 vrsta biljaka iz roda Nicotiana, iz porodice Solanaceae… »

Jedan tajfun mogao bi pola veka da napaja Japan energijom

RTS 29.09.2016
Tajfuni svakog čoveka asociraju na izuzetno sirovu snagu prirode, koja za sobom ostavlja pustoš. Međutim, japanski inženjer razvio je turbinu koja bi mogla da iskoristi neverovatnu snagu tih oluja i pretvori je u korisnu energiju. Ukoliko je u pravu… »

„Samsung“ potvrdio kvar na veš-mašinama koje su eksplodirale

RTS 29.09.2016
Kompanija „Samsung“ potvrdila je da razgovara s američkom agencijom za zaštitu potrošača pošto je protiv korejske kompanije podneta tužba zbog „eksplodirajućih“ veš-mašina, prenosi Bi-Bi-Si. Komisija za bezbednost proizvoda (The Consumer… »