Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 29.09.2016

Članovi Dodikovog SNSD-a da prijave sami sebe Tužilaštvu BiH zbog referenduma

Slobodna Evropa 29.09.2016
Članovi Predsjedništva i Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dobili prijave koje bi trebalo da potpišu protiv sebe i dostave Tužilaštvu BiH zbog referenduma. U prijavi koju je novinarima pokazao na uvid… »

Odnosi SAD i Saudijske Arabije na iskušenju zbog mogućih tužbi

Slobodna Evropa 29.09.2016
Američki predsednik Barak Obama (Barack) nazvao je greškom i opasnim presedanom odluku Kongresa Sjedinjenih Država da odbije njegov veto na zakon koji dozvoljava rođacima žrtava terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. da… »

Kijev: Obilježena 75 godina od pokolja Židova

Slobodna Evropa 29.09.2016
U Ukrajini se obilježava 75 godina od masakra u Babinom Jaru, jednog od najozloglašenijih pokolja Židova u Drugom svjetskom ratu. Babin Jar je jaruga u blizini zapadnog predgradja Kijeva, gdje su nacisti 29. i 30. septembra 1941. godine streljali skoro… »

Istraživanje: Petina mladih u Sandžaku opravdava odbranu vere nasiljem

Slobodna Evropa 29.09.2016
Petina mladih u Sandžaku smatra da je opravdano svoju veru braniti nasiljem, pokazalo je istraživanje Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Ispitivanje pod nazivom „Stavovi mladih u Sandžaku – Koliko su mladi otvoreni prema islamskom… »

Pobjeda: Nasrtaji Rusije na Crnu Goru ušli u brutalniju fazu

Slobodna Evropa 29.09.2016
Politički pritisak Rusije na suverenu Crnu Goru ušao je u "brutalniju fazu", piše današnja podgorička Pobjeda povodom nedavnog pisma visokog funkcionera Putinove Jedinstvene Rusije Sergeja Željeznaka u kome zahtijeva stvaranje ujedinjene opozicije u… »

NA LICU MESTA: Održan protest inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"

Slobodna Evropa 29.09.2016
Pod nazivom "Nema straha, nema predaje", ispred Skupštine grada Beograda održan je novi, šesti po redu protest inicijative "Ne da(vi)mo Beograd". Nakon govora, organizovana je šetnja beogradskim ulicama: Trg Nikole Pašića - Terazije - Kralja Milana… »

BiH: Nedžad Mujić optužen za pripadnosti IDIL-u

Slobodna Evropa 29.09.2016
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnica protiv Nedžada Mujića zbog odlaska u Siriju i sudjelovanja u aktivnostima terorističke organizacije IDIL. Kako su naveli, optuženi se tereti da je u više navrata (od septembra 2013. pa do… »

Dačić: Nephodno obnoviti dijalog Srbije, BiH i Hrvatske

Slobodna Evropa 29.09.2016
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu, te da je neophodno obnoviti dijalog Srbije, BiH i Hrvatske i okrenuti se traženju zajedničkog interesa. Dačić je na sednici Odbora Skupštine… »

Srbija: Šabić traži ime tužioca u slučaju Savamala

Slobodna Evropa 29.09.2016
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji Rodoljub Šabić upozorio je danas da nepostupanje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu po njegovoj odluci, kojom je naložio da se dostave informacije o tome ko vodi… »

Švedska ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka

Slobodna Evropa 29.09.2016
Švedska je u srijedu objavila da od 2018. ponovo uvodi obvezno služenje vojnog roka, osam godina nakon njegovog ukidanja. Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svom teritoriju unazad dva stoljeća, regrutiranje je ukinula… »