Balkan arhiva vesti 30.09.2016

Ustavni sud BiH ukinuo odredbu o Danu RS

N1 Info 30.09.2016
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini i dalje su u senci postreferendusmkih dešavanja. Ustavni sud BiH doneo je još jednu odluku o 9. januraru kao Danu Republike Srpske. Današnjom odlukom ukinuta je sporna odredba zakona o praznicima Republike Srpske… »

Dodik traži odlaganje saslušanja u Tužilaštvu BiH

Slobodna Evropa 30.09.2016
Advokatski tim predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od Tužilaštvu BiH zatražio je odlaganje saslušanja zakazano za ponedeljak, 3. oktobar, na koje je pozvan zbog organizovanja referenduma o Danu Republike, pišu banjalučke Nezavisne novine… »

Dodik:RS nije pretnja miru i nikoga ne ugrožava

RTV 30.09.2016
BRČKO - Predsednik Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nikoga ne ugrožava, niti je pretnja miru i teritorijalnom integritetu BiH, te da je na referendumu samo iskorišćeno demokratsko pravo za izjašnjavanje o državnom prazniku RS. Dodik je… »

MUP RS podneo prijavu protiv Orića za zločin nad Bošnjacima

N1 Info 30.09.2016
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je policija u Bijeljini podnela krivičnu prijavu bijeljinskom Okružnom tužilaštvu protiv ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića za ubistva, silovanja i… »

Bez dogovora Beograda i Prištine zbog spora oko imovine

Slobodna Evropa 30.09.2016
Delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor o telekomunikacijama jer srpska strana nije prihvatila da imovina srpskog sistema telekomunikacija bude "predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova" i Srbima bude uskraćen pristup internetu u… »

Pupovac: Manjine žele bolje uslove života za sve

RTS 30.09.2016
Zastupnik u Hrvatskm saboru Milorad Pupovac je, u svojstvu predsednika Srpskog nacionalnog veća, reagovao na odjeke njegove izjave o tome da u državnim preduzećima i javnim službama nema dovoljno predstavnika manjinskih zajednica i da je to zahtev… »

Evropska komisija prigovara na hrvatsko zakonodavstvo

Slobodna Evropa 30.09.2016
Evropska komisija utvrdila je povrede u nekoliko sektora u zakonodavstvu Hrvatske, među kojima su opomene da jača antiterorističke mjere i smanji cijenu brzog interenta. Evropska komisija pozvala je Hrvatsku, zajedno sa Grčkom, Irskom, Italijom i… »

"Zapad bi u HR da pošalje hiljade i hiljade migranata"

B92 30.09.2016
Zagreb -- Zapadne zemlje žele da pošalju u Hrvatsku hiljade i hiljade migranata koje oni sami ne žele da prime, tvrdi zagrebački "Večernji list". Zagrebački dnevnik tvrdi da je od početka ove godine do kraja septembra Hrvatska primila čak 3.493… »

EU ubrzava ratifikaciju klimatskog sporazuma

Slobodna Evropa 30.09.2016
Članice Evropske unije (EU) danas su se dogovorile da ubrzaju ratifikaciju globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja koji je sklopljen u decembru prošle godine u Parizu na konferenciji UN o klimi. Ministri za životnu… »

Hrvati i dalje bez dogovora, mogući još jedni izbori?

B92 30.09.2016
Da li su najuticajnija HDZ i Most zaista prekinuli pregovore o formiranju nove vlade i da li se Hrvatskoj "smeše" novi izbori znaće se u ponedeljak. Za sada medijske špekulacije idu ka tome da je navodno lider Mosta Božo Petrov od Andreja Plenkovića… »