Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 05.10.2016

Antonio Guterres novi glavni tajnik UN-a

Al Jazeera 05.10.2016
Nijedna članica Vijeća sigurnosti s pravom veta nije protiv Guterresa, službena potvrda odluke VS-a u četvrtak. Bivši portugalski premijer Antonio Guterres novi je generalni tajnik Ujedinjenih naroda. Dogovor o tome postignut je na neformalnom… »

Slučaj Topčider i dalje bez sudskog epiloga

Al Jazeera 05.10.2016
Prije 12 godina u beogradskoj kasarni na Topčideru stradala su dvojica pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore. Smrt gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića još nema sudski epilog, a postupak je u predistražnoj fazi. Porodice kažu -… »

Iz Općine Srebrenica povučeni pripadnici Jedinice za podršku

Al Jazeera 05.10.2016
Ćamil Duraković pozvao na smirivanje tenzija, a Mladen Grujičić smatra da se nepotrebna prašina diže u medijima. Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska demantiralo je danas izjave člana i predsjednika… »

Evropski avioni presreli ruske bombardere

Al Jazeera 05.10.2016
Avioni četiri evropske zemlje presreli su dva ruska Tu-160 koji su letjeli ka sjevernoj Španiji. Dva ruska bombardera Tu-160 Blackjack presreli su borbeni avioni četiri evropske zemlje, dok su letjeli iz pravca Norveške ka sjevernoj Španiji… »

Brisel: Dva policajca ranjena u napadu nožem

Al Jazeera 05.10.2016
Policija pucala na napadača u bijegu i ranila ga u nogu, nakon čega je uhapšen, policajci lakše ozlijeđeni. Dva policajca su ranjena u srijedu kada ih je muškarac napao nožem u Briselu u vrijeme dok je jedna od glavnih željezničkih postaja… »

Ruske raketne korvete dolaze u Mediteran

Al Jazeera 05.10.2016
Dvije raketne korvete iz ruske Crnomorske flote stižu u Mediteran kako bi osnažile grupu borbenih brodova kod Sirije. Dvije raketne korvete iz ruske Crnomorske flote napustile su svoju bazu u Sevastopolju kako bi osnažile rusku grupu borbenih brodova u… »

Advokati: S. Irska ima pravo veta na Brexit

Al Jazeera 05.10.2016
Advokati Lavery i O'Heara tvrde da Sjeverna Irska, prema Sporazumu na Veliki Petak, ima pravo uložiti veto na Brexit. Dvojica advokata iz Belfasta tvrde kako Sjeverna Irska ima pravo uložiti veto na odluku Velike Britanije da izađe iz Evropske unije… »

Ruski 'Gladijator' odgovor na američki plan B

Al Jazeera 05.10.2016
Moskva je u Siriju prebacila sistem protuzračne odbrane S-300 da bi odgovorila na najavu američkih akcija u ovoj zemlji. Rusija je prebacila sistem protuzračne odbrane S-300, odnosno sistem Gladijator prema terminologiji NATO-a, da bi odgovorila na… »

Džinovski tepih smeća u Pacifiku vidljiv iz svemira

Al Jazeera 05.10.2016
Prema podacima UN-a, veliki tepih smeća u Tihom okeanu raste takvom brzinom da postaje vidljiv iz svemira. Prostrani Veliki pacifički tepih smeća mnogo je veći nego što se ranije mislilo, pokazalo je snimanje iz zraka.… »

U vježbi civilne zaštite 40 miliona Rusa

Al Jazeera 05.10.2016
U vježbi učestvuje i 200.000 profesionalnih članova službi spašavanja, a koristi se približno 50.000 vozila. U Rusiji će u vježbi civilne zaštite, koju je pokrenulo Ministarstvo za vanredne situacije, širom države učestvovati 40 miliona ljudi… »