Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 05.10.2016

Gutereš novi generalni sekretar, Jeremić izgubio trku u SB UN

Glas Amerike 05.10.2016
Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice i bivši premijer Portugala, Antonio Gutereš, preuzeće poziciju generalnog sekretarar Ujedinjenih nacija.Članice saveta bezbednosti UN bile su jednoglasne u svojoj odluci. U savetu je danas završena… »

Uragan Metju putuje ka Bahamima, najmanje 10 žrtava na Haitiju

Glas Amerike 05.10.2016
Uragan Metju, najsnažnija oluja na Karibima u poslednjih skoro deset godina, kreće se ka Bahamima pošto je za sobom ostavio trag smrti i razaranja na Haitiju i Kubi. Guverner Floride Rik Skot preneo je novinarima da će Metju verovatno zadržati… »

Šutanovac: Peti oktobar - dan za ponos

Glas Amerike 05.10.2016
Uprkos razočarenja i nekih neispunjenih obećanja, 5. oktobar, po oceni predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca ostaje dan za ponos, kada su građani pokazali da postoji linija koju niko ne može nekažnjeno da pređe. U pisanoj izjavi povodom… »

Nobelova nagrada za hemiju trojici naučnika

Glas Amerike 05.10.2016
Trojica naučnika – Francuz Žan-Pjer Sovaž, Britanac Džejms Frejzer Stodart i Holanđanin Bernard Feringa – dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju, zbog svog rada na razvoju molekularnih mašina. Oni su dizajnirali i proizveli… »

Saradnik NSA uhapšen zbog kradje kompjuterskih kodova

Glas Amerike 05.10.2016
Jedan radnik na ugovor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) je uhapšen i protiv njega se vodi istraga zbog toga što je prisvojio "strogo poverljive" informacije, saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe. Osumnjičeni, 51-godišnji Herold Tomas… »

Sporenje stranaka u CG: Ko pokušava da utiče na izbore?

Glas Amerike 05.10.2016
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji izrazio je u zabrinutost zbog navoda da Rusija pokušava da utiče na crnogorske izbore i rekao da vjeruje da vlast, opozicija, civilno društvo i mediji mogu da rasvijetle pitanja… »

Osnovane Balkanske vojno-medicinske snage, prve tog tipa u regionu

Glas Amerike 05.10.2016
Ministri odbrane zemalja regiona sastali su se u sredu u skopskoj kasarni Ilinden povodom ceremonije osnovanja Stalne organizacije Balkanskih vojno-medicinskih snaga (Balkan Medical Task Force – BMTF). Ove regionalne snage delovaće po standardima… »

Potres u SPS-u: Disciplinski postupci, ostavke, iščlanjenje...

Glas Amerike 05.10.2016
U Socijalističkoj partiji Srbije, stranci koja je partner SNS-u u Vladi Srbije, u utorak je se dogodio unutarstranački potres. Izrečene su disciplinske mere protiv četvoro funkcionera, a Dijana Vukomanović, potpredsednica stranke i predsednica… »

Iza kulisa potpredsedničke debate u Farmvilu

Glas Amerike 05.10.2016
Dok je nacija gledala dvojicu kandidata za potpredsednika SAD kako vode svoju prvu i jedinu debatu ove izborne sezone, ona je održana u okruženju jednog malog grada i na kampusu malog koledža. Novinarka Glasa Amerike Ketrin Džipson zabeležila je… »

Kejn i Pens suočili stavove u potpredsedničkoj debati

Glas Amerike 05.10.2016
Dvojica američkih potpredsedničkih kandidata, demokrata Tim Kejn i republikanac Majk Pens sinoć su u Farmvilu u saveznoj državi Virdžinija održali svoju jedinu debatu. I jedan i drugi su najveći deo vremena iskoristili za napade na rivalskog… »