Izvor: Newsweek arhiva vesti 05.10.2016

Čelična granica: Bugarska gradi 100 kilometara dugu ogradu

Newsweek 05.10.2016
Bugarski graničari će osim ograde dobiti 420 modernih džipova, helikoptere, termovizijske kamere i specijalnu komunikacijsku opremu za prijem signala mobilnih telefona. će izgraditi žičanu ogradu dugu 100 kilometara duž granice sa i i rasporediće… »

Sve za otadžbinu: Ovaj srpski vojvoda je odbio penziju jer je bila "prevelika"

Newsweek 05.10.2016
Savremenici su zabeležili da vojvoda nije trpeo bilo kakve povlastice. Živeo je i radio pod parolom "otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa" Stepa Stepanović je zbog zasluga za prvu savezničku pobedu u "Velikom ratu" – Cersku bitku -… »

Skupa avantura: Evo koliko je novca Tramp potrošio na kampanju

Newsweek 05.10.2016
Od kada se odlučio da se uključi u trku za predsednika SAD, Tramp je pao za 35 mesta na listi najbogatijih Amerikanaca. Trka za predsednika za samo godinu dana koštala je republikanskoga kandidata 800 miliona dolara, objavio je "Forbs", navodeći da je… »

​Uprkos pretnji Islamske države: Duterte proteruje američke komandose sa Filipina

Newsweek 05.10.2016
Američke specijalne snage pomogle su Manili da oslabi radikalne islamističke pubunjenike, ali uprkos strahova od uspona Islamske države, predesdnik Duterte želi da istera Amerikance. Ukoliko filipinski predsednik ostvari svoje pretnje i prekine… »

Digitalno rekonstruisan: Evo kako je izgledao kralj drevnih Indijanaca (FOTO, VIDEO)

Newsweek 05.10.2016
Kako se veoma malo zna o Močika kulturi, naučnici su odlučili da pomoću dve hiljade godina stare mumije digitalno rekonstruišu izgled jednog od vladara ove misteriozne države. Pronalazak mumije Vladara Sipana smatra se jednim od najvažnijih… »

Trka na svim frontovima: Rusija razvija nuklearnu podmornicu pete generacije

Newsweek 05.10.2016
Nove nuklearne podmornice bi trebalo da zamene podmornice klase 885 "Jasenj", koje se trenutno nalaze u sastavu borbenih snaga ruske mornarice. Razvoj pete generacije perspektivne ruske podmornice je već počeo, objavio je zamenik ministra odbrane Jurij… »

U kolevci civilizacije: ​Da li je rat između SAD i Rusije već počeo?

Newsweek 05.10.2016
Teško je predvideti šta će Amerika da uradi u Siriji. Hoće li da bombarduje Asadove snage, ali ne „greškom“ već otvoreno? Hoće li, u tom slučaju, Rusija da zaštiti svoje „saveznike“ i direktno udari na SAD? Teško je predvideti šta će… »

Prokockali poverenje miliona: Ovaj popularni pretraživač špijunira svoje korisnike za SAD

Newsweek 05.10.2016
Pretraživač je napravio specijalni softver prošle godine kako bi odgovorio na poverljivi zahtev američke vlade. Američka kompanija „Jahu“ je tajno skenirala milione imejl naloga svojih korisnika za potrebe američke vlade, javio je u utorak… »

NEWSWEEK VELIKO PITANJE: Da li je bolje biti Srbin ili Hrvat?

Newsweek 05.10.2016
Znamo ko je bolji u kom sportu, u ekonomiji, turizmu, međunarodnoj politici, ali na pitanje oko kojeg se najviše sporimo ima bezbroj odgovora. u svakom broju postavlja po jedno veliko pitanje. U ovom broju, pitanje glasi: Da li je bolje biti Srbin ili… »

Slomljeni snovi i izigrane nade: Evo zašto je 5. oktobar svake godine sve tiši

Newsweek 05.10.2016
Pre 16 godina srušen je režim Slobodana Miloševića, a obeležavanje godišnjice petooktobarskih demonstracija, nasuprot prvobitnim očekivanjima, svake godine je sve skromnije. Datum, koji je mnogima ulivao nadu, nije doneo očekivane promene, a samo… »