Izvor: B92/Svet arhiva vesti 13.10.2016

Dilanov Nobel podelio svet: Da li je nagrada zaslužena?

B92 13.10.2016
Bob Dilan je osvojio Nobelovu nagradu za književnost, za “kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije", a iznenađujuća odluka Nobelovog komiteta je podelila javnost. Dilan je prvi muzičar koji je nagrađen za… »

Optužbe prete da potope kampanju: "Bio je kao hobotnica"

B92 13.10.2016
Vašington -- Niz žena optužilo je milijardera i kandidata republikanaca Donalda Trampa za napastvovanje u trenutku kada je Trampova kampanja ionako na staklenim nogama. Dve žene optužile su kandidata Republikanske stranke na američkim predsedničkim… »

Trampov štab demantuje izvinjenje, Nedeljnik se oglasio

B92 13.10.2016
Beograd -- Štab Donalda Trampa tvrdi da se predsednički kandidat nije izvinio Srbima za bombardovanje 1999. godine i da je intervju u beogradskom Nedeljniku "izmišljen". Nedeljnik je saopštio da će ispitati ove tvrdnje. List je objavio tekst u kome… »

Drama u Ženevi: Evakuisan ruski putnički avion

B92 13.10.2016
Putnički avion ruske avio-kompanije "Aeroflot" evakuisan je na aerodromu u Ženevi. Jedan muškarac je uhapšen nakon što je rekao da se u letelici nalazi bomba, saopštila je kancelarija državnog tužioca u Ženevi. U saopštenju "Aeroflota" se navodi… »

Poslanica dojila bebu za govornicom u uživo prenosu

B92 13.10.2016
Rejkjavik -- Poslanica islandskog parlamenta Unur Bra Konradsdotir držala je govor istovremeno dojeći svoju mesec i po dana staru ćerku u živom prenosu na televiziji. Kako kaže, to je "najprirodnija stvara na svetu". Poslanica desno orijentisane… »

Gutereš zvanično izabran za generalnog sekretara UN

B92 13.10.2016
Generalna skupština UN je aklamacijom formalno izabrala bivšeg portugalskog premijera Antonija Gutereša za sledećeg generalnog sekretara UN. Predsedavajući Peter Tompson predstavio je rezoluciju i pozvao je članice da je potvrde aklamacijom, a zatim… »

Preminuo tajlandski kralj, najstariji vladajući monarh

B92 13.10.2016
Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej, najstariji vladajući monarh, preminuo je, saopšteno je iz kraljevske palate, prenosi AFP. Mediji su ranije preneli da se više stotina građana molilo ispred bolnice u Bangkoku u kojoj je ležao teško oboleli kralj… »

Škoti prave korak ka novom referendumu o nezavisnosti

B92 13.10.2016
Škotska će objaviti novi nacrt zakona o referendumu o nezavisnosti radi konsultacija iduće nedelje, saopstila je premijerka Škotske Nikola Stardžon. To je deo strategije da se obezbedi da se glas Škotske čuje u pregovorima o izlasku Britanije iz… »

Sirijac se u nemačkom zatvoru obesio svojom majicom

B92 13.10.2016
Berlin -- Sirijac Džaber Albakr koji je nađen mrtav u svojoj ćeliji u nemačkom zatvoru dva dana posle hapšenja obesio se tako što je svoju majicu vezao za rešetke. To je izjavio ministar pravde nemačke savezne države Saksonije. Ministar… »

Moskva: Granatirana ruska ambasada u Damasku

B92 13.10.2016
Moskva -- Ruska ambasada u Damasku granatirana je u sredu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ocenivši da je u pitanju teroristički napad. Ministarstvo navodi da je jedna od granata, koje je ispaljena iz oblasti koju kontrolišu… »