Izvor: Dojče vele arhiva vesti 13.10.2016

Smrt u zatvorskoj ćeliji

Dojče vele 13.10.2016
Sirijac Džaber al Bakr (22), osumnjičen za terorizam, obesio se u sredu uveče u svojoj ćeliji u Lajpcigu. Nadležni kažu da nije bilo naznaka da je Sirijac „akutno“ suicidan, dok njegov advokat tvrdi drugačije. Džaber al Bakr (22), osumnjičen… »

Red štednje, red ideala

Dojče vele 13.10.2016
Birači mu i dalje veruju. Ali grčki premijer Cipras na stranačkom kongresu Sirize treba da uveri i svoje partijske drugove da još uvek zastupa levičarske ideale i odbija neumoljive mere štednje koje se „nameću“ Grčkoj. Grčki premijer Aleksis… »

Nobelovac s gitarom

Dojče vele 13.10.2016
Nobelova nagrada za Boba Dilana osvežava sklerotični svetski književni establišment. Popkulturalna ikona u književnom Panteonu. I ikona je ostarela, ali na drugi način, idući uz nos vremenu, ali koračajući sa njim. Da li se neko seća Španca… »

To je više od Gugla i serija

Dojče vele 13.10.2016
Digitalnom svetu je mesto i u školama. Zabluda je da su svi mladi ljudi digitalno vešti zato što niko ne mora da im pokaže kako se koristi Gugl, kako se kupuje preko interneta ili preuzimaju serije, piše nemačka štampa. Nemačka ministarka… »

Uvek mlad, nikad bolestan

Dojče vele 13.10.2016
Kakva neverovatna životinja! Goli krtičji pacov ne oseća bol, ne stari, ne oboljeva od raka. Nova saznanja naučnika podigla su apetite: sada se nadaju da čovek može ponešto da nauči od ovog afričkog glodara. Goli krtičji pacov, glodar veličine… »

„Nemačka može da se odrekne benzina i dizela“

Dojče vele 13.10.2016
Od 2030. bi mogla da bude dozvoljena samo registracija automobila na električni pogon. Profesor Ferdinand Dudenhofer u intervjuu za DW kaže da je to dobra ideja. Inače će, tvrdi, nemačka auto-industrija propasti. DW: Savezno veće nemačkih pokrajina… »

Izbori kao referendum o Đukanoviću

Dojče vele 13.10.2016
Crnogorci u nedelju biraju između čak 17 lista sa 34 partije. Sagovornici DW kažu da će glasanje biti poput izjašnjavanja za ili protiv Mila Đukanovića. Ovo je, dodaju, prvi put da postoji realna mogućnost njegovog pada. U godini kada Demokratska… »