Izvor: Politika/Kultura arhiva vesti 13.10.2016

Novi Sad proglašen evropskom prestonicom kulture 2021.

Politika 13.10.2016
Novi Sad – Novi Sad je u Briselu proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu. U finalnom takmičenju koje je održano u sedištu Evropske komisije, Novi Sad je predstavio svoj projekat „Novi Sad 2021”, pobedio Herceg Novi i time postao… »

Nikoliću uručena kopija stranice Miroslavljevog jevanđelja

Politika 13.10.2016
SANKT PETERBURG – Direktor Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu Anton Lihomanov uručio je predsedniku Nikoliću kopiju stranice Miroslavljevog jevanđelja. „Uručujem vam ovaj poklon, stranicu Miroslavljevog jevandelja. List apsolutno… »

Dario Fo je vraćao dostojanstvo poniženima

Politika 13.10.2016
Poznati italijanski dramski pisac, nobelovac, ostaće upamćen i zbog stava da Italija „snosi veliku odgovornost za stanje na Kosmetu”, da se ogrešila o Srbiju budući da je bila jedan od prvih aktera bombardovanja. Dario Fo (1926–2916), poznati… »

Zašto glasanje na fakultetima treba da bude javno

Politika 13.10.2016
Na univerzitetu postoji nepodnošljiva lakoća igranja sa sudbinama kolega. Problematični su i „uzdržani glasovi” koji su izjednačeni sa glasovima „protiv”, kaže univerzitetski ombudsman prof. dr Branko Rakić. Kulturna javnost ovih dana burno… »

Slobodne žene Norveške

Politika 13.10.2016
U Norveškoj se vrlo često sreću mladi očevi kako guraju kolica, menjaju bebama pelene, hrane ih, uče da hodaju. Češće možete videti muškarca sa kolicima nego ženu. Bez Anje Brejen, prve Norvežanke koja je završila studije filmske režije… »

Brisanje tragova srpskog jezika

Politika 13.10.2016
Sve što je vezano za javni sektor u Crnoj Gori, potom novine, časopisi, mediji, portali, putokazi, nazivi ulica itd., sve iza čega stoji država, potpuno je okupirano latinicom. Srpski jezik i ćirilica u Crnoj Gori dovedeni su do ruba ponora i… »

Dela Ljube Popovića u Novom Sadu

Politika 13.10.2016
Slike za izložbu u Muzeju Novog Sada, koja se večeras otvara, ustupio privatni kolekcionar Dragoslav Marčić. Novi Sad – Dela velikog srpskog slikara Ljubomira Ljube Popovića od večeras će biti izložena u Muzeju Novog Sada, zahvaljujući… »

Živan Saramandić – knez među basovima

Politika 13.10.2016
Izložba posvećena fenomenu koji je sa 72 godine pevao kao dvadesetogodišnjak, u petak u Muzeju Narodnog pozorišta. Fenomen zvani Živan Saramandić ogleda se u mnogim komponentama umetničke izuzetnosti. Kako vreme prolazi tako bivamo sve svesniji… »