Izvor: Dojče vele arhiva vesti 15.10.2016

Donald Tramp – grobar Republikanaca?

Dojče vele 15.10.2016
Uvek su postojala manja ili veća neslaganja između američkih predsedničkih kandidata i establišmenta stranaka ispred kojih se kandiduju. Ali ovakva distanca, kao u slučaju Trampa i Republikanaca, nikada nije viđena. To da predsednički kandidati i… »

„Pravoslavni šehid“ i Ruska pravoslavna crkva

Dojče vele 15.10.2016
U Rusiji se od četvrtka prikazuje film „Učenik“ Kirila Serebrenikova. On svog glavnog junaka naziva „pravoslavnim šehidom“. Ruski poznavaoci filma i sociolozi misle da je u film utkano dosta ruske realnosti. Režiseru Kirilu Serebrenikovu je… »

Uhapšeni kao pregovarački kapital

Dojče vele 15.10.2016
Vlast u Teheranu nastavlja da sledi oprobani šablon: hapsi državljane koji imaju pasoš Irana i neke zapadne zemlje, optužuje ih za špijunažu, a onda ih pušta kada dobije političke ustupke. Sada to osuđuju i UN. Ujedinjene nacije su uputile jasne… »

Propast banjalučke Ilidže

Dojče vele 15.10.2016
Lekovite banje u banjalučkom naselju Ilidža datiraju iz dobra Rimljana, a orijentalni izgled su dobile u vreme turske vladavine. Danas samo propadaju jer se o njima niko ne brine. Reporter DW je obišao jednu od njih. Na prilazu kući Ahmeta Šeranića… »

DNK neonaciste u slučaju Pegi

Dojče vele 15.10.2016
„Ako se potvrde sumnje, onda NSU više ne bi bio samo terorističko udruženje već ubilačka banda sa pedofilskim sklonostima“, piše nemačka štampa nakon spektakularnog otkrića koje povezuje dva velika slučaja. „Ubilačka trojka možda nosi… »

Brat Sirijca Al Bakra najavljuje „osvetu“

Dojče vele 15.10.2016
Nakon samoubistva Džabera al Bakra u lajpciškom zatvoru, njegov brat u razgovoru za DW najavljuje „osvetu“ i tužbu protiv Saksonije. Kaže da Džaber nije bio terorista i da je tek u Nemačkoj doživeo „ispiranje mozga“. Slučaj je više nego… »

Bitan mi je celi svet

Dojče vele 15.10.2016
„Dan je dug, problemi na svetu su veliki gde god pogledaš: u Dortmundu, Nemačkoj, Evropu, Bosni, Srbiji, Siriji, svugde. Trebalo je doneti odluku i ja sam se odlučio za ovu fondaciju“, priča za DW fudbaler Neven Subotić. Ako ima išta dobro u… »

Opozicija bez kompasa

Dojče vele 15.10.2016
Hrvatska uspostavlja novi saziv Sabora, a onda sledi ulazak garniture Andreja Plenkovićeve u Banske dvore. Trijumf je to Hrvatske demokratske zajednice i prilika u kojoj se postavlja pitanje – šta se događa s opozicijom? Osim što se Hrvatska… »

Još 306

Dojče vele 15.10.2016
Sretnom svetu u Degerlohu kod Štutgarta se proteklih meseci priključilo još 306 ljudi. Ti novi stanovnici su gotovo nevidljivi jer su smešteni u okolne šume: izbeglice, piše za DW kosovski pisac Beće Cufaj. Tražiti samog sebe pre svega znači… »