Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 15.10.2016

Bombarder greškom gađao sahranu u Jemenu

Slobodna Evropa 15.10.2016
Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv jemenskih pobunjeničkih snaga, saopštila je danas da je njen bombarder "greškom gađao" sahranu u Sani kada je ubijeno više od 140 ljudi, a preko 600 ranjeno. Bombarder je prošle… »

Crna Gora: Danas izborna tišina, sutra na birališta

Slobodna Evropa 15.10.2016
U Crnoj Gori je u ponoć počela izborna tišina, uoči nedjeljnih parlamentarnih i lokalnih izbori u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju, a pravo glasa ima 528.817 građana. U odnosu na predsjedničke izbore, koji su održani u aprilu 2013. godine, broj… »

Postignut globalni sporazum o ograničenju moćnih opasnih gasova

Slobodna Evropa 15.10.2016
Predstavnici više od 150 zemalja sveta postigli su rano jutros značajan sporazum o postupnom ograničenju snažnih industrijskih gasova sa efektom staklene bašte, mnogo jačih od ugljen dioksida, označivši veliki korak u borbi protiv klimatskih… »

Premijerka Škotske: Mogućnost održavanja novog referenduma o nezavisnosti

Slobodna Evropa 15.10.2016
Premijerka Škotske Nikola Sterdžon ponovo je upozorila na mogućnost održavanja novog referenduma o nezavisnosti Škotske, ako britanski lideri budu sproveli radikalan razlaz s Evropskom unijom (EU). Nikola Sterdžon zatvorila je konferenciju Škotske… »

Šutanovac: Oni koji me kritikuju bolje da pomognu

Slobodna Evropa 15.10.2016
Ponudićemo rešenja, a ne samo kritiku – rekao je Dragan Šutanovac odmah po izboru za predsednika Demokratske stranke (DS), koja se od 2012. godine nalazi u opoziciji i još ne uspeva da se konsoliduje. U Intervjuu nedelje RSE pitali smo ga i kakva bi… »

Indija i Rusija potpisale vojne ugovore vrijedne milijarde dolara

Slobodna Evropa 15.10.2016
Indija i Rusija potpisali su vojne i energetske ugovore vrijedne milijarde dolara nakon sastanka njihovih čelnika u južnoj indijskoj državi Goa u subotu. Šesnaest sporazuma objavljenih u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i indijskog… »

Žrtve u nemilosti politike i pravosuđa

Slobodna Evropa 15.10.2016
Mnoge civilne žrtve ni 20 godina nakon rata nisu dočekale pravdu. Većina ih je tužila Republiku Srpsku (RS) za naknadu nematerijalne štete za bol koju su pretrpjeli. Međutim, presude nisu donesene u njihovu korist, a tamošnje pravosuđe sada im… »

Srebrenica između Durakovića i Grujičića

Slobodna Evropa 15.10.2016
Ono što se dešavalo na dan lokalnih izbora bilo je sve osim demokratije, smatra Ćamil Duraković, aktuelni načelnik opštine Srebrenica i kandidat za obnovu te funkcije. Duraković smatra da je Srebrenica bila velika politička ambicija svih i "očito… »

Merkel: Nema ustupaka Velikoj Britaniji

Slobodna Evropa 15.10.2016
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da Velika Britanija ne može dobiti ustupke po pitanju slobode kretanja, a da pri tom zadrži pun pristup evropskom jedinstvenom tržištu. Velika Britanija, koja je na referendumu 23. juna podržala… »

Trka za funkciju ombudsmana Vojvodine

Slobodna Evropa 15.10.2016
Ko će zastupati prava građana u naredih šest godina – pitanje je na koje vladajuća većina u Skupštini Vojvodine još nema odgovora, barem ne za javnost. Mandat Pokrajinskom ombudsmanu ističe sredinom oktobra a skupštinska većina, predvođena… »