Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.10.2016

Bombardirana zračna baza u Halepu

Al Jazeera 28.10.2016
Zvaničnik pobunjeničke skupine 'Fastaqim' Zakaria Malahifji rekao je da će veći broj pobunjeničkih grupa učestvovati u novoj ofanzivi. Sirijski pobunjenici ispalili su u petak rakete tipa "Grad" na zračnu bazu Nayrab u Halepu, što je dio njihovih… »

Srbija blizu 'crvene linije' u pregovorima s Kosovom

Al Jazeera 28.10.2016
Nakon Vlade Srbije, na zahtjeve iz Prištine za uspostavljanje granice sa Srbijom reagirao i Tomislav Nikolić. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će Vlada te države imati njegovu "bezrezervnu podršku ako poslednje zahteve iz Prištine… »

Nikolić: Srbija više nikad neće ratovati sa Hrvatskom

Al Jazeera 28.10.2016
Predsjednik Srbije je istakao i da Hrvatska ne može spriječiti Srbiju da postane članica EU. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija više nikada neće ratovati sa Hrvatskom, jer bi to značilo ratovanje sa NATO-om, te istakao da Zagreb… »

CIK: Odbačen zahtjev SDA, SBB i SBiH o poništenju izbora u Srebrenici

Al Jazeera 28.10.2016
Zahtjev je odbačen kao već riješen, a podnosioci zahtjeva imaju pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH, saopštio CIK. Na 78. (hitnoj, korespodentnoj) sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas je zaključkom odbačen… »

Plenković u Sarajevu: BiH je za Hrvatsku vanjskopolitički prioritet

Al Jazeera 28.10.2016
Do kraja godine bit će održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je, nakon sastanka s bosanskohercegovačkim zvaničnicima u Sarajevu, da će Bosna i… »

Video: Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Meku

Al Jazeera 28.10.2016
Pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi iz Jemena lansirali su balističku raketu prema svetom muslimanskom gradu. Pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi iz Jemena lansirali su u četvrtak balističku raketu prema Meki, svetom muslimanskom gradu, objavila… »

Srušio se avion u Mijanmaru

Al Jazeera 28.10.2016
Za sada nije poznato o kakvoj je vrsti letjelice riječ, a vlasti Mijanmara je pokušavaju locirati. Zvaničnik Odjeljenja za civilnu avijaciju Mijanmara izjavio je da se u petak kod zapadne obale srušila letjelica i da je vlasti pokušavaju locirati. Za… »

Video: Avion Trumpovog saradnika skliznuo sa piste

Al Jazeera 28.10.2016
U avionu, koji je sletio na njujorški aerodrom, bilo je 30 ljudi, uključujući i potpredsjedničkog kandidata Mikea Pencea. Avion u kojem je bio republikanski potpredsjednički kandidat Mike Pence skliznuo je s piste nakon slijetanja na njujorški… »

Dogovor o najvećem morskom parku na svijetu

Al Jazeera 28.10.2016
Rossovo more se smatra jednom od ekološki najvažnijih vodenih površina i posljednji je netaknuti morski ekosistem. Nakon dogovora 24 zemlje, bit će uspostavljeno najveće svjetsko morsko zaštićeno područje na Antarktiku, koje pokriva 1,55 miliona… »

Turska traži završetak misije NATO-a u Egejskom moru

Al Jazeera 28.10.2016
Turski ministar odbrane je rekao da se misija ne treba produžavati jer više nema velikog pritiska izbjeglica. Turska traži da se završi misija NATO-a u Egejskom moru, jer smatra da veliki pad broja izbjeglica koji žele doći u Grčku znači da više… »