Mihajlović potpisala peticiju za proglašenje 18. maja Danom sećanja na žene žrtve nasilja

Beta 02.11.2016

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas peticiju za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

Nakon potpisivanja peticije na beogradskom Trgu republike, Mihajlović je novinarima kazala da je u prethodnih deset godina u Srbiji ubijeno 326 žena u slučajevima porodičnog ili partnerskog nasilja.

"I jedna žena kada strada, to je problem. Svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja, zato pozivam sve da potpišu peticiju jer ona predstavlja jedan od načina da se pošalje poruka da nasilje nad ženama mora da se zaustavi", kazala je potpredsednica vlade.

Kako je ocenila, potrebna je veća koordinacija institucija sistema u ovoj oblasti jer iskoraci koji su ostvareni u prethodne dve godine, nisu dovoljni.

Komentarišući nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Mihajlović je kazala da Koordinaciono telo na čijem je čelu, nije bilo član radne grupe koje se bavila izradom tog akta, već da je zakon pripremilo Ministarstvo pravde.

"Mi smo dali neke sugestije i očekujem da ćemo preko Ženske parlamentarne mreže, koja je vrlo aktivna, učiniti ovaj zakon boljim", rekla je Mihajlović.

Predstavnica "Autonomnog ženskog centra" Bobana Macanović pozvala je institucije sistema da "adekvatnije" reaguju na nasilje nad ženama u Srbiji.

Ona je dodala da je ta nevladina organizacija izašla iz radne grupe koja je pripremala nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, zbog nezadovoljstva nekim od rešenja predloženih u tom aktu.

(Beta, 11.02.2016)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »