Izvor: Večernje novosti/Kultura arhiva vesti 02.11.2016

"Hamlet" podiže zavesu

Večernje novosti 02.11.2016
Revija čuvenih komada vilijama šekspira u Narodnom pozorištu u Beogradu. REVIJA predstava pod nazivom "Šekspiru u čast", povodom 400 godina od smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca, počinje danas i izvodiće se celog meseca na dve scene… »

Konkurs za nagradu Radoje Domanović

Večernje novosti 01.11.2016
Udruženje književnika Srbije saopštilo je danas da je raspisalo konkurs za dodelu književne nagrade za satiru "Radoje Domanović" za autorsku knjigu, ukupan doprinos satiri i najboljeg stranog satiričara. Konkurs se raspisuje za dodelu tri odvojene… »

Karajlić najavio predstavu o naučniku: Tesla nadmudrio FBI

Večernje novosti 01.11.2016
Nele Karajlić najavio premijeru svoje predstave o slavnom naučniku. Slavni muzičar - scenarista, režiser i glumac u spektaklu u SNP. VIZIONARSKI, kako to i priliči čuvenom nadrealisti, Nenad Janković, alijas Dr Nele Karajlić, osmislio je scenario… »

Bogovi danas imaju mandat

Večernje novosti 02.11.2016
Slikar Aleksandar Cvetković: Mitske tragedije nam se sada stvarno dešavaju i ne vidimo izlaz iz lavirinta koji nas je snašao. Smeta mi kada govore da je slikarstvo mrtvo. ZA osvit civilizacije, prevashodno antičku Grčku, naš čuveni slikar… »

Polemike Nedeljko Terzić: Budućnost knjige danas

Večernje novosti 02.11.2016
Više se nema gde, nema knjižara, nema ni pravih uličnih prodavaca knjige, a na pomolu je i ukidanje nekih biblioteka. Njeno veličanstvo knjiga počela je da boluje od neizlečive bolesti - odumiranja, laganog i sigurnog. Evo već je jesen i mesec… »

Novosti i BDP vas vode u pozorište..

Večernje novosti 02.11.2016
Poznati dobitnici... Predstave za koje delimo ulaznice su: Beogradsko Dramsko Pozorište 1) 7. novembar u 20:30h Rosmersholm 2) 9. novembar u 20h Palilulski roman 3) 12. novembar u 20h Delirijum tremens Karte se preuzimaju već od danas od 14:30 sati a… »

Tesla i Pupin u Istorijskom muzeju Srbije

Večernje novosti 02.11.2016
U Istorijskom muzeju Srbije je otvorena izložba Dečja radionica "Tesla i Pupin na istom putu", kao dopuna izuzetno uspešne izložbe o velikom naučniku iz Idvora. U Istorijskom muzeju Srbije sinoć je otvorena izložba Dečja radionica "Tesla i Pupin… »

Pozorišna kritika Borba sa samim sobom

Večernje novosti 02.11.2016
A. P. Čehov, "Ivanov": Tatjana Mandić Rigonat je Čehovljevu, možda najneuhvatljiviju "komediju" adaptirala u izvesnu konačnu sliku, kakva se, čitamo, više neće menjati. U poznatom prevodu Kirila Taranovskog, Narodno pozorište je izvelo, na samoj… »

Gostovanje Somboraca

Večernje novosti 02.11.2016
U jugoslovenskom dramskom pozorištu večeras gostuje Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom "Hajmatbuh" (na slici) Kaće Čelan, u režiji Gorčina Stojanovića. U JUGOSLOVENSKOM dramskom pozorištu večeras gostuje Narodno pozorište iz Sombora sa… »

Miloš Stanković novi direktor

Večernje novosti 01.11.2016
Smena na čelu subotičkog narodnog pozorišta. Ljubica Ristovski odlazi posle 17 godina. POSLE 17 godina s mesta direktora Narodnog pozorišta u Subotici smenjena je Ljubica Ristovski, a na njeno mesto postavljen je Miloš Stanković, glumac Drame na… »