Ekonomija arhiva vesti 05.11.2016

Srbija i Kina potpisale sporazum o ukidanju viza

B92 05.11.2016
Ministri inostranih poslova Srbije i Kine, Ivica Dačić i Vang Ji potpisali su Sporazum o uzajamnom ukidanju viza između dve zemlje. Sporazum predviđa da se nosioci pasoša Republike Srbije i NR Kine oslobađaju obaveze pribavljanja viza za boravak do… »

Kreće izgradnja pruge Beograd-Budimpešta

SEEbiz 05.11.2016
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta. Ona je uz premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Keqianga, kao i… »

Vučić u Rigi na samitu 16+1: Kineskom premijeru Kećangu izneo slučaj RTB Bor i Petrohemije

Kurir 05.11.2016
RIGA - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zamolio kineskog premijera Li Kećanga da pomogne Srbiji da reši slučaj Rudarsko topioničarskog basena Bor na sličan način kao što su nam pomogli oko Železare Smederevo. Vučić je… »

Raspadom SFRJ mnoga preduzeća osuđena na propast

Radio 021 05.11.2016
Nerešena pitanja sukcesije sa bivšim jugoslovenskim republikama je osudilo mnoga preduzeća na večiti status "društvenih" preduzeća bez šanse da se privatizuju. I baš zato su dočekala - stečaj. Kako pišu "Novosti", sporno pitanje imovine… »

Poreznici naplatili rekordnih 905 milijardi dinara

Novi magazin 05.11.2016
Od početka godine poreznici su naplatili rekordnih 905 milijardi dinara, a stručnjaci ocenjuju da je osim efikasnosti poreznika to rezulat uvođenja sivih tokova privrede u legalne okvire, ali i rasta proizvodnje, prenosi RTS. Poreska uprava je u prvih… »

Inovativni lekovi daju nadu hiljadama obolelih od hepatitisa C i B u Srbiji

Nova ekonomija 05.11.2016
U Šapcu je svečano otvorena dvodnevna konferencija posvećena lečenju virusnih infekcija, u okviru koje vodeći srpski stručnjaci sa klinika za infektivne i tropske bolesti predstavljaju trendove u dijagnostici i lečenju hepatitisa B, hepatitisa C i… »

Dalić: Memorandum stvara okvir za dolazak kineskih ulagača u Hrvatsku

SEEbiz 05.11.2016
RIGA - Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je u subotu u Rigi da Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova između Hrvatske i Kine stvara okvir za dolazak kineskih… »

Nemačke železnice zainteresovane za projekat niških mašinaca

Večernje novosti 05.11.2016
Naredne tri godine radiće se na razvoju specijalne tehnologije koja treba da podigne kvalitet teretnog železničkog transporta ali i efikasnost i kapacitet prevoza. PROFESORI sa niškog Mašinskog fakulteta zajedno sa kolegama iz Bremena, Asena i Sofije… »

Aleksej Mordašov postao najbogatiji Rus, sa trona skinuo Vladimira Potanjina

Nova ekonomija 05.11.2016
Vladimir Potanjin više nije najbogatiji Rus. Njega je na prvoj poziciji zamenio Aleksej Mordašov, suvlasnik Severstala. Mordašovo bogatstvo, kako procenjuje Blumberg, iznosi 15,7 milijardi dolara, oko 200 miliona više od sada drugoplasiranog… »

Nedimović: U 2017. konkurišemo za IPARD

Danas 04.11.2016
Domaći proizvodi ubuduće će imati oznaku porekla „Srpski kvalitet“ najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je dodao da će od naredne godine Srbija moći da konkuriše za sredstva iz IPARD programa EU, ali je dodao i da Srbija… »