Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 05.11.2016

Devojčica u Nigeriji pobegla od Boko Harama sa bebom

Glas Amerike 05.11.2016
Zvaničnici nigerijske vojske saopštili su da su vladine trupe spasile jednu od devojčica iz Čiboka koju su kidnapovali pripadnici ekstremističke grupe Boko Haram pre više od dve godine. Portparol vojske izjavio je da su devojčicu pronašli u petak… »

Demonstracije u Turskoj zbog hapšenja novinara

Glas Amerike 05.11.2016
Sud u Turskoj izdao je nalog za hapšenje 9 urednika i novinara opozicionog lista Džumhurijet pre nego što im je suđeno, navode turski mediji, u slučaju koji je izazvao međunarodnu zabrinutost zbog kršenja slobode izražavanja u Turskoj. Stotine… »

Predrasude prema ženama u politici postoje i 2016.

Glas Amerike 05.11.2016
Izborna kampanja 2016. je neobična na više frontova, ali je jedan njen aspekt - zaista istorijski. Prvi put je jedna od dve glavne američke stranke nominovala ženu – demokratu Hilari Klinton – kao svog predsedničkog kandidata. Budući da su SAD u… »

Imigracija, obrazovanje ekologija - pitanja od interesa za birače

Glas Amerike 05.11.2016
U 37 saveznih američkih država je u toku rano glasanje. Milioni Amerikanaca već dolaze da glasaju kako bi izbegli gužve poslednjeg dana izbora 8. novembra. Birači u jednoj od ključnih država Severnoj Karolini ne obraćaju pažnju na oštru retoriku… »

Politikolozi o uticaju američkih izbora na Balkan

Glas Amerike 05.11.2016
Amerika će posle predsedničkih izbora izgledati baš kao što izgleda danas, bez obzira na pobednika izbora, ocenio je profesor Džejms Seroka sa američkog Auburn univerziteta. Učestvujući u radu današnjeg seminara politikologa na Kopaoniku, on je… »

SAD: Trećina birača već glasala

Glas Amerike 05.11.2016
Do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama ostalo je 3 dana, a najnovije izborne ankete pokazale su da je 33 miliona Amerikanaca već glasalo, što daje analitičarima primamljive naznake o tome ko bi mogao da ima prednost u sve izjednačenijoj… »

Novi napadi u Alepu

Glas Amerike 05.11.2016
Opoziciona sirijska agencija Tika objavila je na internetu video snimak na kojem se navodno vide projektili koji padaju na Darat Izu, grad na sverozapadu provincije Alepo. Na snimak se vidi ogromna eksplozija i veliki oblak dima iznad grada. Ruske i… »