Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 11.11.2016

Protesti protiv Trumpa postali nasilni

Al Jazeera 11.11.2016
Policija uhapsila nekoliko demonstranata u Oregonu, protesti širom SAD-a, građani blokirali autoputeve. Demonstracije pokrenute u Oregonu u znak nezadovoljstva zbog izbora Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD-a postale su nasilne i policija je… »

Stier: Ubrzo informacije o optužnicama u BiH

Al Jazeera 11.11.2016
Prijave su navodno podnesene za zločine iz 1995. godine a osumnjičeni bi generali, ako uđu u BiH, trebali biti uhapšeni. Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier najavio je da će Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim… »

Velika policijska akcija na 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj

Al Jazeera 11.11.2016
Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS u saradnji sa hrvatskim USKOK-om, uhapšeni Alija Delimustafić i Juso Škrijelj. Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji sa hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i… »

Dikić još nije priznao krivicu

Al Jazeera 11.11.2016
Terete ga da je sa Sinđelićem organizator kriminalne grupe koja je trebalo da počini više napada u Crnoj Gori. Advokat Bratislava Dikića, optuženog za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori, Milan Petrović izjavio je u petak kako je još… »

Evropska unija produžila kontrolu granica

Al Jazeera 11.11.2016
Interna kontrola granica nametnuta je zbog ograničenja ulaska izbjeglica bez dokumenata u EU, preko Grčke i Italije. Evropska unija odobrila je da se privremena kontrola granica unutar Unije produži još tri mjeseca, kako bi se kontrolirala… »

Turski guverner podlegao povredama nakon napada

Al Jazeera 11.11.2016
Distrikt Derik se nalazi u provinciji Mardin, a pretpostavlja se da je bomba bila ili daljinski aktivirana ili poslana poštom. Guverner turskog distrika Derik Fatih Safiturk, koji je povrijeđen u bombaškom napadu, umro je u bolnici zbog opekotina… »

Srbija: U dječijoj hrani pronađeni pesticidi

Al Jazeera 11.11.2016
Popularna hrana za bebe Juvitana, serije sa rokom trajanja do 2017. i 2019. godine, povučena je sa tržišta Srbije. Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta dječijih kašica Juvitana. Mogle bi da… »

Turska uhapsila direktora opozicijskog Cumhuriyeta

Al Jazeera 11.11.2016
Turska policija privela je Akina Atalaya, direktora opozicijskog dnevnog lista Cumhuriyet, na istanbulskoom aerodromu. Turska policija privela je direktora opozicijskog dnevnog lista Cumhuriyet na istanbulskoom aerodromu, ni sedmicu dana nakon službenog… »

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Tintora

Al Jazeera 11.11.2016
Optužen je, između ostalog, za nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva. Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio optužnicu protiv Jovana Tintora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području… »

Ptičja gripa i u Hrvatskoj

Al Jazeera 11.11.2016
Virus H5N8 pronađen je kod uginulih labudova u mjestu Cerna na istoku Hrvatske, ali i drugdje u Evropi. Nekoliko europskih država, a među njima je i Hrvatska, prijavilo je epidemiju teškog oblika ptičje gripe, priopćila je Svjetska organizacija za… »