Kultura arhiva vesti 11.11.2016

Još jedna legenda napustila svet: Preminuo Lenard Koen

Story 11.11.2016
Pre tačno mesec dana, kanadski kantautor i književnik izjavio je: "Spreman sam da umrem. Nadam se da nije previše neugodno. To je to od mene". Već od jutros, svetom se šire tužne vesti... Kanadski umetnik, pesnik i kantautor Lenard Koen preminuo je… »

Prvi Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice

B92 11.11.2016
Prvi "Jesenji pozorišni festival" reditelja Emira Kusturice biće održan 19. i 20. novembra na Mećavniku (Mokra gora), uz podršku kompanije NIS, najavio je danas organizator "Rasta International". Osnivanjem Jesenjeg pozorišnog festivala uz moto… »

"Neruda" za početak: Otvoren 12. filmski festival "Slobodna Zona"

Blic 10.11.2016
Filmski festival "Slobodna Zona" počeo je večeras projekcijom filma "Neruda" čileanskog reditelja Pabla Laraina. Festival koji se održava 12. put, priređen je istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovogodišnji gost-selektor, splitski novinar i… »

"Marija Stjuart" na festivalu: Brutalni sukob dve kraljice pred Užičanima

Blic 11.11.2016
Šilerov komad "Marija Stjuart" u režiji Miloša Lolića, u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta, izveden je četvrte večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu. Škripa vrata teatarske sale, kroz koja su tokom predstave izlazili… »

Moj prvi komad gde se bavim ljudima sličnim meni

Danas 11.11.2016
* Rokenrol je jedna od najvažnijih stvari u mom životu. Sada sam u godinama kada to mogu da otpevam, bez lažne projekcije, mitomanije i provincijalizma od koga svi patimo u ovim sredinama. "Deca radosti" počinju tamo gde su njeni junaci završili - u… »

Jovan Kolundžija - 50 godina na koncertnoj sceni

B92 11.11.2016
Proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija obeležiće sutra u Kolarčevoj zadužbini jubilej - 50 godina na koncertnoj sceni. Kolundžija će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, koji će predvoditi dirigent Stanko… »

U Kanadi počela dva festivala novog srpskog filma

Press 11.11.2016
U dve kanadske metropole, Torontu i Vankuveru, počela su dva festivala na kojima se svake godine prikazuju odabrana ostvarenja iz godišnje produkcije novog srpskog filma. Foto:B92.net Otvaranje u Torontu bilo je posvećeno sećanju na Dragana Nikolića… »

Potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva kulture Srbije i Britanskog saveta

Blic 10.11.2016
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Britanski savet su danas u Beogradu potpisali dvogodišnji Sporazum o saradnji u prisustvu šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona i ministra kluture Srbije Vladana Vukosavljevića. Džonson je ocenio da… »

Deo Bouvijeve umetničke kolekcije prodat za 30 mil. $

B92 11.11.2016
Prvi deo privatne zbirke umetnina Dejvida Bouvija od gotovo 300 umetničkih dela, medju kojima i ona Demijena Hrista, Henrija Mura i Marsela Dišana, prodat je za preko 30 miliona dolara na aukciji u Londonu. Najvredniji eksponat na aukciji, slika "Air… »

Glogovac u poslednjem intervjuu za Danas: Hamlet je svako ko se usuđuje da misli

Danas 11.11.2016
Podsetimo se intervjua za naš list 2016. godine “Čini nam se da se u našem vremenu nešto veliko dešava, ali isto to se dešavalo pre hiljadu godina i neverovatno je to što ništa ne uspevamo da rešimo”. Kaže za Danas Nebojša Glogovac, koji… »