Kultura arhiva vesti 11.11.2016

Odlazak velikana: Umro Leonard Koen

OK radio 11.11.2016
Legendarni muzičar, tekstopisac i umetnik Leonard Koen preminuo je u 83. godini. Vest o smrti kanadskog muzičara, čiji su stihovi, šarm i specifična boja glasa obeležili svetsku muzičku scenu objavljena je na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici… »

Prvi Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice

B92 11.11.2016
Prvi "Jesenji pozorišni festival" reditelja Emira Kusturice biće održan 19. i 20. novembra na Mećavniku (Mokra gora), uz podršku kompanije NIS, najavio je danas organizator "Rasta International". Osnivanjem Jesenjeg pozorišnog festivala uz moto… »

Režimi u Hrvatskoj i Srbiji stalno proizvode vanredna stanja

Danas 11.11.2016
Razgovor. Festival angažovanog filma Slobodna zona počinje večeras u 20 sati projekcijom filma "Neruda" Pabla Laraina u Sava centru. Manifestaciju će zvanično otvoriti Viktor Ivančić, ovogodišnji gost selektor. Hrvatski urednik i pisac izabrao je… »

"Marija Stjuart" na festivalu: Brutalni sukob dve kraljice pred Užičanima

Blic 11.11.2016
Šilerov komad "Marija Stjuart" u režiji Miloša Lolića, u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta, izveden je četvrte večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu. Škripa vrata teatarske sale, kroz koja su tokom predstave izlazili… »

Moj prvi komad gde se bavim ljudima sličnim meni

Danas 11.11.2016
* Rokenrol je jedna od najvažnijih stvari u mom životu. Sada sam u godinama kada to mogu da otpevam, bez lažne projekcije, mitomanije i provincijalizma od koga svi patimo u ovim sredinama. "Deca radosti" počinju tamo gde su njeni junaci završili - u… »

Jovan Kolundžija - 50 godina na koncertnoj sceni

B92 11.11.2016
Proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija obeležiće sutra u Kolarčevoj zadužbini jubilej - 50 godina na koncertnoj sceni. Kolundžija će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, koji će predvoditi dirigent Stanko… »

U Kanadi počela dva festivala novog srpskog filma

B92 11.11.2016
U dve kanadske metropole, Torontu i Vankuveru, počela su dva festivala na kojima se svake godine prikazuju odabrana ostvarenja iz godišnje produkcije novog srpskog filma. Otvaranje u Torontu bilo je posvećeno sećanju na Dragana Nikolića, velikog… »

Sporazum Ministarstva kulture i Britanskog saveta

B92 11.11.2016
Povodom zvanične posete britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja i Britanski savet sinoć su potpisali dvogodišnji sporazum o saradnji. U prisustvu šefa britanske diplomatije i srpskog ministra… »

Deo Bouvijeve umetničke kolekcije prodat za 30 mil. $

B92 11.11.2016
Prvi deo privatne zbirke umetnina Dejvida Bouvija od gotovo 300 umetničkih dela, medju kojima i ona Demijena Hrista, Henrija Mura i Marsela Dišana, prodat je za preko 30 miliona dolara na aukciji u Londonu. Najvredniji eksponat na aukciji, slika "Air… »

Glogovac u poslednjem intervjuu za Danas: Hamlet je svako ko se usuđuje da misli

Danas 11.11.2016
Podsetimo se intervjua za naš list 2016. godine “Čini nam se da se u našem vremenu nešto veliko dešava, ali isto to se dešavalo pre hiljadu godina i neverovatno je to što ništa ne uspevamo da rešimo”. Kaže za Danas Nebojša Glogovac, koji… »