Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 19.11.2016

Masovni protesti protiv predsjednice u Južnoj Koreji

Al Jazeera 19.11.2016
Demonstranti se okupljaju četvrti put u četiri sedmice i traže ostavku Park Geun-hye umiješane u korupcijski skandal. Deseci hiljada demonstranta počeli su se okupljati u Seulu, četvrti put u četiri sedmice, tražeći ostavku južnokorejske… »

Holandija: ISIL ima do 80 ljudi spremnih za napade u EU

Al Jazeera 19.11.2016
Holandski zvaničnik za borbu protiv terorizma rekao da ISIL od ovih operativaca traži da ne dolaze u Siriju i Irak, nego da pripremaju napade u Evropi. Islamska država Irak i Levant ima između 60 i 80 operativaca u Evropi spremnih da izvedu napade… »

Video: Švicarski lovci pratili rusku delegaciju

Al Jazeera 19.11.2016
Vojni avioni sa švicarskom oznakom nekoliko minuta na nesigurnom rastojanju pratili avion sa ruskom delegacijom koja je krenula u Peru. Rusija je zatražila od Švicarske objašnjenje nakon što su lovci sa švicarskim oznakama nekoliko minuta pratili… »

Prvih stotinu dana Vlade Srbije

Al Jazeera 19.11.2016
Promatrači navode da je od 20 stvari koje je premijer Vučić naveo da će biti urađeno u prvih 100 dana rada, 12 i dalje neispunjeno. Vlada Srbije obilježava stotinu dana. Kabinet Aleksandra Vučića koji je formiran nakon vanrednih izbora održanih u… »

Minibus GRAS-a sletio s puta, osam osoba povrijeđeno

Al Jazeera 19.11.2016
Minibus javnog gradskog prijevoza u Sarajevu udario je u objekat i automobila, policija istražuju uzrok. Minibus Javnog komunalnog preduzeća – Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS) sletio je sa ceste i udario u objekat koji se ne koristi, pri čemu je… »

Trump glumcima: Izvinite se Penceu

Al Jazeera 19.11.2016
Glumac hit predstave Hamilton pozorišta na Broadwayju pročitao je poruku upućenu potpredsjedniku Penceu koji je bio u publici. Tonight, VP-Elect Mike Pence attended #HamiltonBway. After the show, @BrandonVDixon delivered the following statement on… »

Pernar: U Jasenovcu bio genocid, Oluja je etničko čišćenje

Al Jazeera 19.11.2016
Zastupnik u hrvatskom Saboru tvrdi da je primijetio 'kod dijela Srba da se boje da će biti etiketirani kao genocidan narod ako priznaju genocid u Srebrenici'. Zastupnik u hrvatskom Saboru Ivan Pernar, koji je nedavno opet došao u fokus javnosti… »

Francuska desnica bira kandidata za predsjedniče izbore

Al Jazeera 19.11.2016
Favoriti za nominaciju su dva bivša premijera Fillon i Juppe i bivši predsjednik Sarkozy. Francuska desnica održava prvi krug unutarstranačkih izbora za kandidata na predsjedničkim izborima koji će biti održani u proljeće 2017. godine, a favoriti… »

Kineski predsjednik brani slobodnu trgovinu od Trumpa

Al Jazeera 19.11.2016
Xi Jinping pozvao čelnike Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o slobodnoj trgovini, nakon Trumpove kampanje protiv TPP-a. Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u Limi čelnike Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o… »

U Minhenu grade zid da se odvoje od migranata

Al Jazeera 19.11.2016
Zid visok četiri metra odvaja naselje i kamp u kojem će smještaj naći oko 160 mladih azilanata bez pratnje odraslih. U predgrađu Minhena gradi se zid kojim bi se lokalno stanovništvo ogradilo od kampa predviđenog za smještaj azilanata. Kao navodi… »