Izvor: Danas/Kultura arhiva vesti 26.11.2016

Fotografija iz Srbije najlepša na svetu

Danas 26.11.2016
Fotografija Čedomira Žarkovića koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine proglašena je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije Viki voli Zemlju (Wiki Loves… »

U mržnji objedinjeni, u ljubavi različiti

Danas 26.11.2016
Predstava je to kratka i jasna, britka i jarka. U ne više od deset slika, ona je, prozrevši neraskidivu vezu među naizgled odvojenim delovima stvarnosti, protumačila naše vreme *"Naše nasilje i vaše nasilje", pozorišna je freska dvadeset prvog… »

Povratak u varvarstvo

Danas 26.11.2016
* U Srbiji su danas tabloidi najčitaniji, a rijaliti serije najgledanije. A od naroda se očekuje da što više liči na ono što čita i gleda* Rušenje u Savamali, uključujući i neutralnost policije za vreme te akcije, može da organizuje samo onaj… »

KONSTELACIJE

Danas 26.11.2016
svakodnevlje Tja... (M. Prust: U potrazi za izgubljenim vremenom). 100 Posle 1.116 dana i noći natčovečanskih pregnuća, Vlada premijera Aleksandra Vučića masovno je obeležila sto dana rada. VERTIKALA U petak, 18. novembra po novom kalendaru, Srpska… »

Bećković: Neki se prave da ne razumeju

Danas 26.11.2016
Sve naše stranputice bile su velike, a izgleda da onoliko koliko ste "stranputili", toliko treba i da se vratite na pravi put, poručio je u petak uveče u Kraljevu srpski pesnik i akademik Matija Bećković, kojem su Društvo guslara "Žiča" i… »

Profesionalizovati sve segmente kulture

Danas 26.11.2016
Bjelopoljski Centar za kulturu u narednom periodu će rekonstruisati bioskopsku salu, pozorišnu scenu, formiraće gradski hor, a u holu zgrade izdati prostor jednoj izdavačkoj kući iz Podgorice za knjižaru. Projektna dokumentacija za rekonstrukciju… »

Autonomija mišljenja

Danas 25.11.2016
Izdavačka kuća Službeni glasnik predstavila je danas drugo izdanje knjige razgovora Miloša Jevtića sa Darkom Tanaskovićem, ambasadorom Srbije pri Unesku i jednom od najpoznatjih srpskih islamologa. Suizdavač je Beogradska knjiga. Reč je o naslovu… »

Prilog razumevanju ovog dela sveta

Danas 25.11.2016
Jedan od naslova zbog kojih je Izdavačka kuća Clio na ovogodišljem 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu proglašena za jednog od dva izdavača godine „Istorija arapskog sveta“ Alberta Huranija. Knjiga je večeras predstavljena u Zadužbini… »