Izvor: Dojče vele arhiva vesti 26.11.2016

Umro Fidel Kastro

Dojče vele 26.11.2016
Fidel Kastro bivši predsednik i večni revolucionarni vođa Kube, preminuo je u petak uveče u 90-oj godini. Vlasti Kube su saopštile da će posle devetodnevne žalosti sahrana biti u nedelju 4. decembra. Predsednik Kube Raul Kastro saopštio je na… »

Janković: Arbitrarno stanje samovlašća

Dojče vele 26.11.2016
Nakon apela sto javnih ličnosti da se kandiduje za predsednika, zaštitnik građana Saša Janković u intervjuu za DW priča o izborima, bespravnoj gradnji i bespravnom rušenju, i o tome šta nam to govori o pravnoj državi. DW: Gospodine Jankoviću… »

Kubanski heroj i diktator

Dojče vele 26.11.2016
Vesti o njegovoj smrti često su se širile svetom. Sada je potvrđeno: Fidel Kastro je preminuo. Večni revolucionar sa Kube je umro u 90 godini života u Havani. Njegovo nasleđe je sporno. Fidel Kastro je držao govore koji su mogli da traju više… »

Masovno prisluškivanje u Makedoniji

Dojče vele 26.11.2016
Istraga o višegodišnjem masovnom nezakonitom prisluškivanju u Makedoniji dobija nove dimenzije. Jedan od dva telekomunikaciona operatera sarađuje sa Tužilaštvom, ali drugi, čini se, odbija saradnju. Da li Makedonski Telekom sarađuje sa Specijalnim… »

Hoće li Tramp prepustiti Aziju Kinezima?

Dojče vele 26.11.2016
Budući američki predsednik Donald Tramp je naglasio da će SAD istupiti iz tranpacifičkog Sporazuma o slobodnoj trgovini TPP. Sada se svi pitaju: kako će na to reagovati Kina? Budući predsednik SAD Donald Tramp, ubrzo po završetku samita APEC u… »

Smrt jedne ikone

Dojče vele 26.11.2016
Smrt Fidela Kastra predstavlja kraj posleratnog perioda u Latinskoj Americi. Za mnoge ljude u tom delu sveta, njegova smrt znači isto što bi u Nemačkoj značila vest o smrti Helmuta Kola, smatra Ute Tofern. Fidel Castro je umro. Ta vest za mnoge ljude… »

Da li će Kina biti uzor u zaštiti klime?

Dojče vele 26.11.2016
Otmar Edenhofer za DW kaže da Donald Trump ne želi zaštitu klime dok Kina akcenat stavlja na struju proizvedenu na ekološki način. Kina želi da na međunarodnoj pozornici bude prihvaćena kao „tiha sila". Gospodine Edenhofer, Kina je na… »

Tramp je pretnja temeljima američkog društva

Dojče vele 26.11.2016
U SAD polako nestaje osnova političkog i socijalnog jedinstva. Ta država je izgubila iz ruku svoje moralno vođstvo u svetu jer u njoj jačaju reakcionarni elementi, smatra u svojoj anazili Džejms Galbrajt. Izbor Donalda Trampa za predsednika je… »

Trgovina decom na ulicama Teherana

Dojče vele 26.11.2016
Sve više iranskih roditelja iz očaja prodaje svoju malu decu. Vlasti nemaju poverenje u nevladine organizacije koje se zalažu za prava žena i dece. Na ulicama Teherana, glavnog grada islamske republike Iran, može da se kupi štošta: alkohol, droga… »

Zagreb - metropola sa problemima

Dojče vele 26.11.2016
Hrvatska metropola s bori s gomilom problema. Jedan od najvećih je upravljanje otpadom koje nije regulisano kako treba, a ni broj saobraćajnih problema nije mali. Evo kako izgledaju najveće nedaće. Saobraćajnice pod kojima se otvaraju rupe, loša… »