Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 26.11.2016

Eksplozija u Somaliji, najmanje 20 mrtvih

Glas Amerike 26.11.2016
Predsednik Somalije Hasan Šeik Mohamud izjavio je de je bilo hapšenja u vezi sa eksplozijom automobila bombe u kojoj je danas poginulo najmanje 20 osoba na prepunoj pijaci u Mogadišu, glavnom gradu Somalije. Govoreći na otvaranju Centra za nauku i… »

Dvadeset godina srpsko-hrvatskih diplomatskih odnosa

Glas Amerike 26.11.2016
BEOGRAD — Odnosi Srbije i Hrvatske stožer su odnosa na Balkanu i utiču na ceo region, a preduslov za rešavanje problema Beograda i Zagreba su trajno pomirenje i prevazilaženje nasleđa prošlosti, ocenili su učesnici konferencije posveće… »

Tehnologija u službi lečenja "lenjog oka"

Glas Amerike 26.11.2016
Ambliopija je grčka reč koja znači mutan pogled. Često se naziva "lenjo oko" i jedno je od najčešćih problema sa vidom kod dece. Ambliopiju je moguće tretirati, ali ako se ostavi netretirana može da utiče na sposobnost deteta da čita, na… »

Reprodukcija drevnih eksponata uz pomoć 3D štampača

Glas Amerike 26.11.2016
Koalicione snage u Iraku nastavljaju borbu protiv džihadista Islamske države za preuzimanje kontrole nad Mosulom u kojem se nalazi drevni grad Nineve. Ranije ove godine, sirijske vladine snage uspele su da preuzmu Palmiru od Islamske države. Na oba ta… »

Slobodna trgovina gubitnik u Trampovoj administraciji

Glas Amerike 26.11.2016
Slobodna trgovina, odnosno ideja o međunarodnoj trgovini sa malim brojem restrikcija i niskim carinama, mogla bi da bude gubitnik u administraciji novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa. Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP)… »

Naučnici strahuju za sudbinu klimatskog sporazuma iz Pariza

Glas Amerike 26.11.2016
Nekoliko industrijalizovanih zemalja iz grupe G20 nije preduzelo mere u skladu sa svojim obećanjima da će smanjiti emisiju štetnih gasova, na koje su se obavezale Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015, pokazuje novo istraživanje. Naučnici se plaše… »

Tenzije sa migrantima u Bugarskoj

Glas Amerike 26.11.2016
Hiljade migranata koje su se sukobile sa policijom u četvrtak biće premeštene iz najvećeg prihvatnog centra u Bugarskoj u bivše vojne barake u blizini turske granice, pre nego što budu deportovani, saopštile su bugarske vlasti. Između 1.500 i… »

Mešovite reakcije na smrt Kastra; jedni plaču, drugi slave

Glas Amerike 26.11.2016
U svetu se reakcije na smrt kubanskog lidera Fidela Kastra danas kreću od slavlja među kubanskim imigrantima u Americi, do izraza žaljenja nekih svetkih lidera. Za mnoge, Kastro je bio lider sa kojim su odrasli ili kojeg su znali njihovi roditelji… »

Preminuo Fidel Kastro

Glas Amerike 26.11.2016
Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro umro je u 91. godini, saopštio je njegov brat, kubanski predsednik Raul Kastro. Komunistička vlada Fidela Kastra preživela je invaziju Kastrovih neprijatelja koju su podržale SAD, nuklearnu krizu u jeku hladnog… »