Vlada će formirati nacionalni savet za konkurentnost

Beta 28.11.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će Vlada Srbije zajedno sa Savetom stranih investitora formirati nacionalni savet za konkurentnost, kako bi država bila privlačnija za investiranje.

On je na predstavljanju "Bela knjige" Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji kazao da ima prostora za jačanje konkurentnosti Srbije, iako je ove godine "šampion u regionu" po iznosu stranih investicija.

Vučić je naveo da je za devet meseci 2016. godine iznos stranih investicija bio 1,25 milijardi evra, a da se očekuje da do kraja godine bude 1,8 ili 1,9 milijardi evra, dok su na primer u BiH, investicije 400 miliona evra.

Po rečima premijera, ove godine će rast BDP u Srbiji biti 2,7 ili 2,8 odsto, čemu najveći doprinos daju prerađivačka industrija, energetika, građevinarstvo i rudarstvo.

Dodao je da je spoljnotrgovinski deficit manji 23 odsto.

"Imamo problem sa ukidanjem parafiskalnih namata jer treba da nađemo modus koji će prihvatiti sve lokalne samouprave, a treba i da ujednačimo rad inspekcijskih službi", kazao je Vučić.

U "Beloj knjizi" strani investitori od 2003. saopštavaju vladi, stručnoj i široj javnosti viđenje uslova poslovanja i investiranja u pojedinim oblastima, predlažu izmene propisa i prate njihovo sprovođenje.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova rekla je da je između dva izdanja "Bele knjige" Vlada Srbije uspela da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre, poput rasta BDP-a i izvoza, istovremeno čineći neka značajna poboljšanja u različitim delovima poslovne klime, pre svega u oblasti nekretnina i gradnje.

"Ovi dobri rezultati daju osnovu za visoka očekivanja za budućnost. Savet veruje da je ključno za Vladu da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovodnje zakona kao i da nastavi sa usaglašavanjem sa regulativom EU", kazala je Mihajlova.

Po oceni FIC-a, u okviru strukturnih reformi vlada treba da uloži jače napore da završi privatizaciju i korporatizaciju državnih preduzeća, efikasnije primeni poreske zakone i zakon o inspekcijama.

Najveći napredak je, po oceni FIC-a, ostvaren u oblasti nekretnina i gradnje i u oblasti zaštite konkurencije i potrošača, državnoj pomoć i javnom beležništvu, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.

Najmanji napredak, kako je navedeno u "Beloj knjizi", uočen je u oblastima poreza i radnopravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, ali i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

Ukazano je da makroekonomska i politička stabilnost, predvidiva poslovna klima, uključujući javnost donošenja odluka, Srbiji omogućava da ubrza ekonomski razvoj, privuče nove investitore i jača konkurentnost.

Savet stranih investitora okuplja više od 130 stranih kompanija koje su u Srbiji uložile skoro 28,7 milijardi evra i koje zapošljavaju 94.000 radnika. U ukupno izvozu Srbije te kompanije učestvuju sa 22 odsto.

(Beta, 11.28.2016)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »