Izvor: B92/Putovanja arhiva vesti 28.11.2016

Pre pedeset godina let avionom je trajao mnogo kraće

B92 28.11.2016
Iako bi mnogi pomislili da u današnjem svetu moderne tehnologije sve radi brže nego što je radilo pre 50 godina, to ipak nije slučaj s avionima. Otkako cene goriva neprestano rastu, avio-kompanije se trude da potroše što manje novca za prevoz… »

Ko je pouzdaniji "vodič": internet ili mapa?

B92 28.11.2016
Ljudi se sve više oslanjaju na pametne telefone i internet prilikom organizovanja putovanja, ali “staromodna tehnologija” i dalje opstaje. Nova studija je pokazala da su jednostavne (papirne) brošure i mape i dalje upotrebljavaju na… »

Podzemna Srbija: O Samaru i čoveku koji je samovao u njemu

B92 28.11.2016
Posle više decenija skoro potpunog zaborava, pećina Samar kraj svrljiškog sela Kopajkošara proteklih godina ponovo je "oživela" i iz dana u dan posećuje je sve veći broj ljudi, uglavnom planinara i zaljubljenika u prirodu. Samar je sedamdesetih… »

Porto, nepravedno zapostavljen

B92 28.11.2016
Dugo sam razmišljala šta da vam kažem o Portu… Kako da ga opišem a da ne umanjim njegovu lepotu? Piše: Ivana Kovačević Preuzeto sa: mojeputovanje.net Ne postoji mesto koje sam obišla da nisam uživala u njemu. U svakom nađem nešto što me… »

Talasi reke Aragvari kojih više nema

B92 28.11.2016
Dok sunce “klizi” preko ekvatora tokom jesenje i prolećne ravnodnevice u septembru i martu, jaka gravitaciona sprega između Zemlje i Meseca utiče na vodene površine ove oblasti. Plimni talasi duž brazilske reke Aragvari u Amazoniji ta… »

Srpski Carigrad na Dunavu

B92 28.11.2016
Smederevska tvrđava - zanemareno graditeljsko čudo Evrope koje je preživelo sve osvajače. Carigrad na Dunavu bilo je Smederevo u 15. veku, kada ga je despot Đurađ Branković gradio kao novu prestonicu despotovine Srbije. Tvrđava je projektovana po… »