Izvor: Blic/Kultura arhiva vesti 28.11.2016

Izabrani predsednik, ambasadori i konzuli "Pesničke republike"

Blic 28.11.2016
Sto dvadeset pesnika iz 43 grada Srbije i regiona, koji su proteklog vikenda na maternjem jeziku čitali svoje stihove u „Banatskom kulturnom centru“ u Novom Miloševu, postali su članovi novoosnovane „Pesničke republike“. Za predsednika je… »

Sutra počinju 47. Lutkarski susreti

Blic 28.11.2016
U utorak 29. novembra u Malom pozorištu "Duško Radović" počinju 47. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Pozorište lutaka "Pinokio" je suorganizator ovog događaja. Publika će tokom tri dana festivala imati prilike da pogleda deset… »

Kina gradi filmski studio vredan dve milijarde dolara

Blic 28.11.2016
Vlada Kine najavila je da planira izgradnju filmskog studija vrednog oko dve milijarde dolara, kao deo strategije te zemlje da proširi svoj uticaj u oblasti kulture. Studio u okrugu Čongking, na jugozapadu zemlje, imaće u svom sastavu tematski park… »

Danas uz "Blic" dodatak "Pop: & Kultura" Švajcarski umetnik, Bregovićev zet, odlučio da živi u Srbiji

Blic 28.11.2016
U novom broju kulturnog dodatka “Pop & Kultura”, koji utorkom poklanjamo uz “Blic”, možete pročitati: EKSKLUZIVNO: Marion Kotijar dolazi u Srbiju! Saznajemo: Francuska oskarovka stiže u našu zemlju. Mladi švajcarski umetnik, zet Gorana… »

Nagrada "Slobodan Selenić" za komad "Gde je nestao Harms"

Blic 28.11.2016
Žiri Petog festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu odlučio je da nagradu “Slobodan Selenić” za najbolji dramski tekst dobije Mila Mašović Nikolić za komad "Gde je nestao Harms" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša. Nagrada “Duka… »

Počela turneja po Južnoj Americi: Kusta prvi koncert posvetio Fidelu

Blic 28.11.2016
Više od 5.000 posetilaca u Mendozi (Argentina) u subotu uveče je na početku koncerta Profesoru čestitalo 62. rođendan. Kusturica i „No smoking orchestra“ već su ranije svirali u Mendozi, gradu koji je najznačajniji vinarski kraj u Argentini i… »

Počeli Masukini dani pozorišta

Blic 28.11.2016
U Velikoj Plani se od 25. novembra 39. put održava tatarska smotra „Masukini pozorišni dani“. Tokom petnaestak dana planjanska publika je u prilici da vidi 12 predstava, između ostalih i „Istočnog anđela“ Zvezdara teatra, „Kazanovu protiv… »

Hrabri Balkan: Šta donosi program filmova iz regiona na Festivalu autorskog filma

Blic 28.11.2016
U okviru pratećeg programa 22. Festivala autorskog filma "Hrabri Balkan", koji će biti prikazan od 29.11. do 2.12. u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj i Dvorani kulturnog centra, biće predstavljeno 11 ostvarenja iz Srbije, Hrvatske, Slovenije… »

"Anđela i Željka" oskrnavile kuću Ive Andrića u Herceg Novom

Blic 28.11.2016
Osobe koje se potpisuju kao "Anđela i Željka" svojim natpisima ruže kulturna dobra Herceg Novog, među kojima je i Dom Ive Andrića. Na ploči ispred kuće nobelovca na Toploj, natpis Dom Iva Andrića, je precrtan a dodato je ime Anđele i Željke… »

Predstava "Zli dusi" 50. put pred publikom

Blic 28.11.2016
Predstava “Zli dusi”, po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, biće 50. put izvedena 1. decembra (20.30) na Sceni "Raša Plaović". U središtu predstave je Stavrogin (Igor Đorđević), čovek koji… »