Izvor: Dojče vele arhiva vesti 28.11.2016

Šta će doneti prebrojavanje glasova?

Dojče vele 28.11.2016
Predsednički izbori u SAD su održani početkom ovog meseca, ali se o njihovim rezultatima još uvek vodi spor. Budući predsednik Donald Tramp tu debatu sada rasplamsava novim optužbama. "Dodatno bih uz većinu elektora osvojio i većinu glasova… »

Sledeći test za establišment

Dojče vele 28.11.2016
Posle Bregzita i izbora Trampa za predsednika, mnogi smatraju predsedničke izbore u Francuskoj idućim testom za zapadnu demokratiju. Ali pre toga je referendum u Italiji koji bi mogao da dovede do ostavke premijera. Posle Bregzita u Velikoj Britaniji i… »

Putnici okreću leđa Lufthanzi

Dojče vele 28.11.2016
Sindikat "Udruženje pilota Kokpit" je najavio novi štrajk pilota Lufthanze koji će početi u utorak (29.11.) - biće otkazan veliki broj domaćih i međunarodnih letova. Posle dvodnevne pauze, sindikat Udruženje pilota Kokpit ponovo vrši pritisak na… »

Ćutanje Kremlja

Dojče vele 28.11.2016
Jedan čovek iz Sibira podigao je tužbu protiv ubica svog dede. Na optužnici je i – Staljin. Ta informacija uzbudila je Rusiju, ali se Kremlj o tome ne izjašnjava. Ima to svoje razloge, smatra Jurij Rešeto. „Ne obraćaj pažnju na čoveka iza… »

Erozija srednje klase u EU

Dojče vele 28.11.2016
Međunarodna organizacija rada proučila je eroziju srednje klase u većini zemalja EU. Erozija srednjeg sloja je, prema toj studiji, posebno velika u zemljama kao što su Nemačka i Grčka. Srednji sloj u Evropi se smanjio za 2,3 procenta između 2004. i… »

Bregzit, Tramp i Fransoa Fijon

Dojče vele 28.11.2016
Mnogi Francuzi sanjaju o dolasku novog oca nacije koji bi bio politički izbavitelj u tradiciji Šarla Degola. To je politika nostalgije, ali ona je dala krila i "bregzitu" baš kao što je i Trampa uvela u Belu kuću. Zapravo je začuđujuće da se… »

Uskoro jeftiniji lekovi u BiH?

Dojče vele 28.11.2016
Savet ministara BiH usvojio je Pravilnik o ceni lekova. I iz Svetske banke upozoravali su da pravilnik treba hitno usvojiti jer se radi o velikoj uštedi novca i državi i njenim građanima. Što donosi ovaj pravilnik? BiH je poslednja zemlja u Evropi… »

Američka vojska u Nigeru

Dojče vele 28.11.2016
Pentagon već duže vremena širi svoje prisustvo u Africi i pre svega u Nigeru. Američki stručnjak za bezbednost u Africi procenjuje da Niger postaje drugo mesto po važnosti među partnerima Vašingtona u Africi. Za Fatimu nova američka vojna baza… »

Od jezika mržnje do zločina

Dojče vele 28.11.2016
Odnedavno je jezik mržnje u BiH zakonski postao neprihvatljiv i kažnjiv. No, kakvo je stanje u praksi? Do sada je zabeleženo 52 slučaja kako fizičkih napada, tako i govora mržnje prema novinarima u BiH. "Zbogom Bosno, konačno sam spremna da ti… »