Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 28.11.2016

Fijon započeo kampanju posle pobede na stranačkim izborima

Glas Amerike 28.11.2016
Bivši francuski premijer Fransoa Fijon započeo je prvi dan predsedničke kampanje kao kandidat konzervativne, desničarske Republikanske stranke. Fijon je ubedljivo pobedio svog dugogodišnjeg rivala Alena Žipea, na prvim ikada održanim primarnim… »

Crna Gora dobila novu Vladu

Glas Amerike 28.11.2016
Skupština Crne Gore, bez prisustva poslanika opozicije, izabrala je danas novu crnogorsku vladu premijera Duška Markovića, koji je u uvodnom ekspozeu obećao da će njegov kabinet okončati put Crne Gore u NATO i zatvoriti sva poglavlja u pregovorima… »

Napad na Ohajo Stejt univerzitetu

Glas Amerike 28.11.2016
Policija u gradu Kolumbusu, na srednjem zapadu SAD, saopštila je da je najmanje devet osoba ranjeno na kampusu državnog univerziteta Ohaja, kada je napadač automobilom uleteo u gomilu pešaka i zatim ih napao nožem. Policija je ubila osumnjičenog… »

Tramp, bez dokaza, osporava izbore na kojima je pobedio

Glas Amerike 28.11.2016
Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp se posle praznične pauze vratio u Njujork gdje je nastavio da razmatra kandidate za položaje u novom kabinetu. Međutim, u centru pažnje javnosti trenutno nisu Trampova imenovanja, već njegove… »

Sektor građevine ostvario najveći napredak u Srbiji

Glas Amerike 28.11.2016
BEOGRAD — U poslednjih godinu dana, Vlada Srbije uspela je da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre koji daju osnov za visoka očekivanja za budućnost, izjavila predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova… »

Dobro sprovodjenje Akcionog plana za manjine

Glas Amerike 28.11.2016
U Srbiji ima 26 nacionalnih manjina, a država za unapređenje njihovog položaja priprema donošenje dva zakona u 2017-toj godini: Zakona o zaštiti prava i sloboda i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. U Beogradu je u ponedeljak… »

Opozicija izgubila trećinu Alepa

Glas Amerike 28.11.2016
Aktivisti i sirijski državni mediji naveli su da su vladine snage danas odnele niz pobeda nad opozicionim borcima u istočnom delu Alepa, u okviru strategije da podele pobunjenički deo grada. Državna novinska agencija SANA je, pozivajući se na vojne… »

I dalje neizvesnost oko novog državnog sekretara

Glas Amerike 28.11.2016
Amerikanci čekaju nominacije za nove članove kabineta novoizabranog predsednika Donalda Trampa. Tempo najave nominacija usporen je tokom praznika Dana zahvalnosti, ali se očekuje da će se ponovo intenzivirati ove nedelje. Nijedan Trampov izbor ne… »

Kastrova smrt otvorila ekonomska pitanja

Glas Amerike 28.11.2016
Smrt Fidela Kastra otvorila je pitanja o budućnosti kubanske ekonomije i njenih odnosa sa ostatkom sveta. Mnogi se pitaju da li će vlada u Havani biti slobodna da načini nove korake ka tržišnoj ekonomiji, sada kada je revolucionarni lider mrtav… »

Tramp preti da "okonča" otopljavanje odnosa sa Kubom

Glas Amerike 28.11.2016
Novoizabrani predsednik Donald Tramp zapretio je da će zaustaviti proces diplomatskog približavanja Kubi koji je sproveo predsednik Barak Obama, što je do sada najjasniji nagoveštaj da opasnost preti istorijskom obnavljanju odnosa dve zemlje. „Ako… »