Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 28.11.2016

Janukovič: Nisam naredio policiji da puca na demonstrante

RTS 28.11.2016
Zbačeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič svedočio je putem video-linka na suđenju petorici pripadnika specijalnih snaga koji su tokom protesta 2014. u Kijevu otvorili vatru na demonstrante usmrtivši nekoliko desetina njih. Janukovič je odbacio… »

Velika Britanija, Pol Natol novi lider UKIP-a

RTS 28.11.2016
Britanska evroskeptična Partija za nezavisnost izabrala je Pola Natola za svog novog lidera, u nadi da će se stranka stabilizovati posle odlaska harizmatičnog vođe Najdžela Faraža. Natol, koji je od 2009. godine član Evropskog parlamenta, pobedio… »

Spaseno 1.400 migranata blizu obale Libije

RTS 28.11.2016
Italijanska obalska straža spasila je oko 1.400 migranata u blizini obale Libije, koji su u 11 gumenih čamaca i dva manja broda pokušavali da se domognu kopna, javlja AFP. Čamci u kojima su bili migranti bili su nepodobni za plovidbu, a uslove… »

Sirija odbacila optužbe da koristi hemijsko oružje

RTS 28.11.2016
Zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Faisal Makdad odbacio je optužbe zapadnih zemalja da Sirija koristi hemijsko oružje i nazvao te tvrdnje "kampanjom laži". "Brojne optužbe, stvorene u 'zapadnim' krugovima, bez ijednog dokaza, kako bi se… »

Nemačka, potvrđena presuda bivšem čuvaru u Aušvicu

RTS 28.11.2016
Savezni sud Nemačke potvrdio je presudu 95-godišnjem bivšem čuvaru u logoru smrti Aušvic Oskaru Greningu, koji je osuđen na četiri godine zatvora kao saučesnik u ubistvu, rekao je advokat osuđenog. Sud u Lineburgu osudio je u julu 2015. na… »

Ubijen jednooki Belmoktar – treći put

RTS 28.11.2016
Ozloglašeni vođa ogranka Al Kaide u Severnoj Africi i jedna od najtraženijih osoba u svetu, jednooki alžirski džihadista Moktar Belmoktar, najverovatnije je ubijen u vazdušnom udaru francuskih snaga uz podršku obaveštajne službe SAD u Libiji ovog… »

Američki helikopter na nišanu iranske mornarice

RTS 28.11.2016
Brod iranske Islamske revolucionarne garde usmerio je oružje prema helikopteru američke mornarice u Ormuskom moreuzu, rekla su "Rojtersu" dva neimenovana američka vojna zvaničnika, koji su taj potez opisali kao "nebezbedan i neprofesionalan". Incident… »

Britanska policija dobila Asanžov DNK za istragu

RTS 28.11.2016
Od osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža britanska policija je uzela DNK uzorak koji bi trebalo da pomogne švedskom tužilaštvu u istrazi koja se protiv njega vodi za silovanje, saopštili su zvaničnici, a prenosi AFP. Zvaničnici su uzeli uzorak od… »

Merkelovoj zahvalnost, suze radosnice, ali i poziv na ostavku

RTS 28.11.2016
Nemačka kancelarka Angela Merkel naišla je na dve oprečne reakcije na svoju imigracionu politiku – zahvalnost uz suze radosnice od jednog avganistanskog dečaka, ali i poziv od jednog člana svoje partije da podnese ostavku. Na regionalnoj… »

Kubanci potpisuju zakletvu Fidelu Kastru

RTS 28.11.2016
Revolucija znači jedinstvo, to je nezavisnost, borba za naše snove i pravdu za Kubu i za svet, navodi se u zakletvi koju su pozvani da potpišu svi Kubanci. Kubanci širom ostrva pozvani su da potpišu zakletvu kojom se obavezuju da će nastaviti ideal… »