Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 28.11.2016

'Francuski Tačer' kandidat desnice na izborima u Francuskoj

Slobodna Evropa 28.11.2016
Bivši francuski premijer Fransoa Fijon (62) koga zovu francuski Tačer je na unutarstranačkim izborima republikanaca, koji su birali kandidata za predsedničke izbore sledeće godine, osvojio 68,4 odsto glasova. Njegov rival Alen Žipe 35,5 od sto… »

Marković: Uvešćemo CG u NATO, prevazići nerazumijevanje s Rusima

Slobodna Evropa 28.11.2016
Predsjednik i članovi vlade Crne Gore biće izabrani na današnjoj sjednici parlamenta, a mandatar za njen sastav je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Duško Marković. "Pobjeda DPS-a na parlamentarnim izborima 16. oktobra je… »

Kajl Skat: Srbija nije obavezna da bude članica NATO

Slobodna Evropa 28.11.2016
Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat ponovio je danas da Srbija nije u obavezi da bude članica NATO, te dodao da ta organizacija nikada nije vršila pritisak ni na jednu zemlju da postane član. Kada se govori o odnosima Srbije i NATO-a treba prvo da se… »

Azri Bašić određen pritvor do 22. decembra

Slobodna Evropa 28.11.2016
Sud BiH odredio je pritvor Azri Bašić, osumnjičenoj za ratne ločine nad Srbima u Derventi 1992. godine, koji može trajati do 22. decembra ili do nove odluke Suda. Iz Suda BiH saopšteno je da je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrđeno da… »

U Tirani formirana Unija albanskih opština u regionu

Slobodna Evropa 28.11.2016
Gradovi Tirana, Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo formirali su Uniju albanskih opština u regionu. Prema izvještaju Televizije Top Channel iz Tirane, time je prvi put "formirana unija glavnih opština u regionu kojima rukovode Albanci", a ta… »

Otakzan rusko-hrvatski privredni forum

Slobodna Evropa 28.11.2016
Ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u ponedjeljak da je zabrinutost za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa i potvrdio da je otkazan rusko-hrvatski privredni forum. "Ruski preduzetnici nisu saglasni s režimom sankcija. Oni nisu saglasni da… »

Vučić: Ne možemo da trošimo za vojsku ono što nemamo

Slobodna Evropa 28.11.2016
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak, povodom izjave predsednika Tomislava Nikolića da na vojsci ne treba da se štedi, da Srbija ne može da potroši više nego što zarađuje i da je Međunarodni monetarni fond bio protiv i najavljenog… »

Da li će netko odgovarati zbog veličanja zločinaca u Skupštini RS?

Slobodna Evropa 28.11.2016
Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tuzle podigla je kaznenu prijavu protiv Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske zbog dodjele povelja osuđenim ratnim zločincima Momčilu Krajišniku, Radovanu Karadžiću i… »

Sastanak lidera Federacije BiH bez konkretnih rezultata

Slobodna Evropa 28.11.2016
Lideri vladajućih stranaka u Federaciji BiH, Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) kazali su nakon današnjeg sastanka… »

Vojni sindikat podneo krivičnu prijavu protiv Dikovića

Slobodna Evropa 28.11.2016
Vojni sindikat Srbije danas je uputio krivičnu prijavu protiv generala Ljubiše Dikovića, načelnika generalštaba Vojske Srbije, "zbog aktivnog ometanja protesta Vojnog sindikata Srbije". Kako se u saopštenju kaže, krivične prijave su podnete i… »