Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 13.12.2016

Srbija otvorila još dva EU poglavlja

Al Jazeera 13.12.2016
Zatvoreno je poglavlje 25, a Srbiju je u Briselu predstavljala ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović. Srbija je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Evropskoj uniji u utorak u Bruxellesu otvorila dva nova poglavlja, 5 - o javnim… »

Biznismen blizak Putinu bit će novi američki državni sekretar

Al Jazeera 13.12.2016
Kontroverzna je Tillersonova veza s Rusijom i ruskim predsjednikom Putinom, a primio je i ruski Orden prijateljstva. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump i službeno je objavio nominaciju Rexa Tillersona, izvršnog direktora i predsjednika… »

Vajda ponovo glavni trener Ðokovića

Al Jazeera 13.12.2016
Slovački stručnjak, nakon odlaska Borisa Beckera, naredne godine ponovo će biti glavni trener tenisera iz Srbije. Slovak Marian Vajda, nakon odlaska Borisa Beckera, naredne godine ponovo će biti glavni trener tenisera iz Srbije Novaka Ðokovića… »

Iran odgovara SAD-u nuklearnim brodovima

Al Jazeera 13.12.2016
Iranski predsjednik naredio naučnicima da započnu rad na izgradnji brodova na nuklearni pogon. Predsjednik Irana Hassan Rouhani naredio je danas iranskim naučnicima da započnu rad na izgradnji brodova na nuklearni pogon kao odgovor na najavljeno… »

Rušili Gruevskog, a srušili Ahmetija

Al Jazeera 13.12.2016
Totalitarni režim, koji je na vlasti deset godina, poražen je na vanrednim izborima, ali nije srušen. Piše: Risto Popovski Totalitarni režim Nikole Gruevskog jedva je preživeo parlamentarne izbore u Makedoniji. Njegova partija VMRO-DPMNE ima samo… »

Crna Gora otvorila dva nova poglavlja sa EU

Al Jazeera 13.12.2016
Crna Gora otvorila je poglavlja o poljoprivredi i ruralnom razvoju te o socijalnoj politici i zapošljavanju. Crna Gora otvorila je dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović. Tako su otvoreni… »

U Halepu nema borbi, primirje se poštuje

Al Jazeera 13.12.2016
Ranije je UN saopćio da su Assadove snage pogubile 82 civila; UNICEF navodi kako je 100 djece zatrpano u jednoj zgradi srušenoj nakon udara. Borbe u Alepu su utihnule u utorak navečer, izvijestio je Reutersov reporter sat vremena nakon što je… »

Terry napušta Chelsea nakon 22 godine

Al Jazeera 13.12.2016
Tim iz Londona odlučio ne ponuditi novi ugovor iskusnom defanzivcu, koji je u plavom dresu odigrao 710 utakmica. Londonski Chelsea neće ponuditi novi ugovor Johnu Terryju, pa će iskusni 36-godišnji defanzivac na kraju sezone napustiti engleski klub, u… »

Krstiću odbijen zahtjev za prijevremenu slobodu

Al Jazeera 13.12.2016
Sudija Theodor Meron odbio je zahtjev Radislava Krstića smatrajući kako nije pokazao znakove rehabilitacije. Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron odbio je zahtjev nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske… »

Stier: Bosna i Hercegovina mora poštovati ravnopravnost svih građana

Al Jazeera 13.12.2016
Evropska unija traži ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine. Zemlje članice Evropske unije složile su se, na hrvatski prijedlog, da se, u okviru potrebne reforme izbornog zakonodavstva u Bosni i… »