Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 13.12.2016

Ko je Tilerson, Trampov izbor za državnog sekretara SAD

Slobodna Evropa 13.12.2016
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp saopštio je danas da je izabrao direktora Ekson mobajla Reksa Tilersona za novog državnog sekretara, uprkos bojaznima zbog poslovnih veza šefa naftnog giganta s Rusijom. Tramp je za Tilersona rekao da je "među… »

Crna Gora otvorila dva nova poglavlja sa EU

Slobodna Evropa 13.12.2016
Crna Gora je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u dva dodatna poglavlja i dosegnula brojku od 26 otvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima koje vodi od 2012. godine. Danas su otvorena dva poglavlja: 11-poljoprivreda i… »

Grabar-Kitarović: Srbija može lako ispuniti poglavlje o obrazovanju

Slobodna Evropa 13.12.2016
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da Srbija lako može da ispuni traženi kriterij za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, i da to nije nikakav politički problem. Ona je rekla da se Hrvatska, s druge strane… »

Sud o zločinu u Kravici tek početkom februara

Slobodna Evropa 13.12.2016
Iako je još 12. decembra u Specijalnom sudu u Beogradu trebalo da počne suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u slučaju "Srebrenica"… »

Srbija otvorila dva poglavlja, Zagreb zatvorio treće

Slobodna Evropa 13.12.2016
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da je Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i odmah zatvorila jedno od njih. Srbija je otvorila poglavlje pet o javnim nabavkama i 25 o nauci i… »

Beograd: Na sastanku BSEC i o pomoći u vanrednim situacijama

Slobodna Evropa 13.12.2016
U Beogradu se održava sastanak Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku saradnju – BSEC. To međunarodno telo broji dvanaest članica Azerbejdžan, Albaniju, Bugarsku, Gruziju, Grčku, Jermeniju, Moldaviju… »

Plenković očekuje od Srbije da nastavi pregovore s EU početkom 2017.

Slobodna Evropa 13.12.2016
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da očekuje da će Srbija ostvariti napredak kada je riječ o pitanju obrazovanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i da će početkom godine nastaviti pregovore s EU i kada je riječ o spornom… »

Odbijen Krstićev zahtjev za prijevremeno puštanje

Slobodna Evropa 13.12.2016
Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron odbio je zahtjev Radislava Krstića za prijevremeno puštanje na slobodu. Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), kojeg je Haški tribunal osudio na 35 godina… »

U Južnoj Koreji ubijeno skoro 10 miliona živine zbog ptičijeg gripa

Slobodna Evropa 13.12.2016
Vlasti Južne Koreje saopštile su danas da su intenzivirale kampanju protiv epidemije ptičijeg gripa H5N6 i da je do sada ubijeno gotovo deset miliona živine. Prvi slučaj zaraze registrovan je 18. novembra u jednoj farmi u centralnom dijelu zemlje… »

Incko: Separatističke snage bi mogle ugroziti put BiH ka EU

Slobodna Evropa 13.12.2016
Separatisti koji pokušavaju da podele Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi ugroziti njene napore da se pridruži Evropskoj uniji i primorati međunarodne sile na intervenciju, izjavio je za Reuters visoki predstavnik međunarodne zajednice… »