Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 15.12.2016

Trump: Na hakiranje se reagira tek nakon poraza Clinton?

Al Jazeera 15.12.2016
Novi predsjednik SAD-a pita se zašto Bijela kuća reagira tek sada, a Kremlj je optužbe o Putinovoj umiješanosti nazvao 'smiješnom glupošću'. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je ponovno pokrenuo raspravu o izvještajima o… »

BiH: Policija spriječila šverc oružja i droge u Zagreb

Al Jazeera 15.12.2016
Osumnjičeni su bili dio kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge i oružja, tvrde tužioci. U jednoj od najvećih zapljena eksploziva, opasnih materija i opojnih droga u BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)… »

Plenković: Velikosrpska agresija je tragedija, a ne floskula

Al Jazeera 15.12.2016
Hrvatski premijer u odgovoru Aleksandru Vučiću kaže da se radi o tragediji koja se dogodila u Hrvatskoj i BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i… »

Evropska unija produžava ekonomske sankcije Rusiji

Al Jazeera 15.12.2016
Sankcije koje će biti produžene za šest mjeseci kratkoročne su po mišljenju Poljske, a Italija traži njihovo ukidanje. Čelnici Evropske unije u četvrtak su postigli dogovor o produženju glavnih ekonomskih sankcija Rusiji na još šest mjeseci, do… »

Obama odbio potpisati nove sankcije Iranu

Al Jazeera 15.12.2016
Odlazeći američki predsjednik dozvolio je uvođenje zakona o produženju sankcija, ali ga je odbio potpisati. Američki predsjednik Barack Obama odbio je da potpiše zakon o produženju sankcija Iranu, ali je dozvolio da postane zakon. Iako je Bijela… »

Tragovi eksploziva na žrtvama pada aviona EgyptAira

Al Jazeera 15.12.2016
Let MS 804 pao je u jedan od najdubljih dijelova Sredozemnog mora 19. maja; tada je poginulo svih 66 osoba u ovoj letjelici. Tragovi eksploziva pronađeni su na nekim od žrtava pada aviona egipatske kompanije EgyptAir koji je letio iz Pariza, a koji je… »

EU: Hrvati i Bugari na začelju liste po kupovnoj moći

Al Jazeera 15.12.2016
Stvarna individualna potrošnja u Hrvatskoj je 2015. godine bila na 58 posto prosjeka EU-a, iza nje je samo Bugarska s 53 posto. Stvarna kupovna moć stanovnika Luksemburga je iznad prosjeka u Europskoj uniji za 37 posto, što je tu zemlju svrstalo na… »

Ronna Romney bit će predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta

Al Jazeera 15.12.2016
Iako je Mitt Romney tokom kampanje Trumpa nazvao lažnjakom, novoizabrani predsjednik odobrio imenovanje njegove rodice. Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump odobrio je da rodica njegovog kritičara Mitta Romneyja, Ronna Romney McDaniel postane… »

Protest Podgoričana protiv rata u Siriji

Al Jazeera 15.12.2016
Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo „Save Aleppo“, „Stop the war on children“. Stotinjak građana protestiralo je jutros ispred kancelarije UN-a u Podgorici, tražeći da se što hitnije zaustavi ubijanje civila i rat u… »

Okončano iznošenje završne riječi na suđenju Mladiću

Al Jazeera 15.12.2016
Tužioci su zatražili doživotni zatvor, a odbrana oslobađajuću presudu za bivšeg komandanta VRS-a, optuženog za genocid i ratne zločine u BiH. Obrana Ratka Mladića, nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske optuženog za genocid i ratne… »