Arhiva » Vesti » RTV 15.12.2016

Izložba Dragoša Kalajića u Novom Miloševu

NOVO MILOŠEVO - Izložba Dragoša Kalajića (1943 - 2005), Retrospektiva manjih likovnih formata, i koncert dua: Sonja Kalajić (violina) i Aleksandra Kurilić (viola), održaće se u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu 17. decembra.

RTV četvrtak, 15. decembar 2016.  |  RTV
RTV: Izložba Dragoša Kalajića u Novom Miloševu

Izložba je otvorena za posetioce od 16 do 20 časova, a koncert počinje u 19 časova.

Iako pretežno slikar velikih formata, Kalajić je za života stvarao i veliki broj manjih koje je u najvećoj meri prodavao i poklanjao svojim dragim prijateljima.

Pred posetiocima je prva posthumna retrospektiva manjih formata Dragoševog slikarstva u Srbiji koja ubraja i radove koji do sada ni jednom javno nisu bili izloženi.

"Život i delo Dragoša Kalajića nemoguće je razumeti bez njegovih "Uporišta" (kako glasi naslov druge knjige ovog mislioca) - obrazovanja započetog u gimnaziji, ljubavi za antičke klasike, slikarstva iniciranog Medialom i veoma rano iskazanog interesovanja za smisao i sudbinu ideja. Ta tri početna interesovanja prožimaju se, ukrštaju i zauvek uviru u centričnu ličnost koju možemo upoznati i u anegdotama. (...) Na svom putu duhovnog ratništva nije znao za senku bilo kakvog pesimizma. Ako je ikada u Srbiji postojao umetnik i mislilac koji je voleo i živeo za mladost, onda je to bio Dragoš Kalajić. Mladost voli snažne i čiste slike, vrle i svetle primere, simbole i čudesne priče, avanturu i život, što je do kraja izraženo pre svega kod Kalajića kao slikara. Poslednje što je kao umetnik uradio, zadnji trag nalik je prvom - povukao je vertikalnu crvenu liniju, besmrtnu arhetipsku nit života, simbolički izraz duhovne uspravnosti o kojoj je toliko i tako pisao i koju je živeo", izjavio je Dejan Đorić, povodom izložbe u Galeriji RTS 2016. godine.

Program se održava u okviru projekata "Rodno mesto Teodoru u čast" i "Gradovi u fokusu", uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Opštine Novi Bečej.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Slikarstvo

©2018 Netmark d.o.o.