Izvor: Dojče vele arhiva vesti 20.12.2016

Hronologija terorističkih napada u Nemačkoj

Dojče vele 20.12.2016
Najnovija zbivanja u Berlinu bude neprijatne uspomene. Nemačka je odavno na meti terorista. Hronologija dosadašnjih napada pokazuje do koje mere se u celoj Nemačkoj terorizam pretvorio u realnu opasnost za građane. Oktobar 2016 – Lajpcig Sirijac… »

„Turska i Rusija su saveznici“

Dojče vele 20.12.2016
„I ja sam se odmah setio atentata u Sarajevu. Ipak situacija je ovde drugačija nego 1914. godine. Rat već odavno besni i zemlje koje u njemu učestvuju, Turska i Rusija, su saveznici", prenosi Bild reči jednog eksperta. Jedan turski policajac ubio je… »

Dan koji će promeniti Nemačku

Dojče vele 20.12.2016
U Nemačkoj se odavno strahovalo od velikog napada. Sada se i dogodio. Posledice tog napada neće biti samo mrtvi u Berlinu. Teror će promeniti zemlju, smatra glavni i odgovorni urednik DW Aleksandar Kudašef. Atentat u Berlinu je uzdrmao i šokirao… »

Noćna mora postala je stvarnost

Dojče vele 20.12.2016
Uprkos upozorenjima o mogućim napadima, većina ljudi u Nemačkoj imala je osećaj da se nalazi u nekoj bezbednoj luci – dok napolju u svetu ljudima preti teror. Taj osećaj mogao bi da postane prošlost, komentariše štampa. „Noćna mora je postala… »

Tramp je savladao i poslednju prepreku

Dojče vele 20.12.2016
Donald Tramp je definitvno pobedio na izborima za predsednika SAD. Kolegijum elektora je jasnom većinom glasao za 70-godišnjaka. Rezultati će biti zvanično saopšteni 6. januara 2017. Nakon što je 8. novembra narod indirektno već glasao za njega kao… »

Vreme je za diplomatiju

Dojče vele 20.12.2016
Nakon katastrofe u Alepu, međunarodna zajednica mora da uradi sve što je u njenoj moći da zaštiti civile u Siriji i konflikt prevede na diplomatski kolosek. Ključni igrač pritom je – Rusija, smatra Loaj Madhun. Međunarodna diplomatija nije mogla… »

Nije lako biti stranac u Poljskoj

Dojče vele 20.12.2016
Nasilje prema strancima najizraženije je kada je reč o muslimanima, odnosno Afrikancima. Pored toga, i antinemačko raspoloženje je sve više rašireno. Dobrodošli u Poljsku. Tri studenta iz Bugarske i Turske verbalno je početkom decembra u gradiću… »

Zajapureni spoljni neprijatelji

Dojče vele 20.12.2016
O političkim problemima nakon hrvatske blokade Srbije u pregovorima o ulasku u EU, kao i mogućim posledicama po ekonomske odnose dveju zemalja, za DW govore politikolog Dejan Jović i ekonomski analitičar Luka Brkić. Da li je napetost u odnosima… »