Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 20.12.2016

'Islamska država' preuzela odgovornost za napad u Berlinu

Slobodna Evropa 20.12.2016
Takozvana "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad u Berlinu, javljaju Rojters i BBC. "Vojnik 'Islamske države' izveo je operaciju u Berlinu kao odgovor na pozive da se uzmu na nišan građani zemalja članica koalicije", objavila je na… »

Turska i Rusija: Nakon ubistva ambasadora još odlučnije protiv terorizma

Slobodna Evropa 20.12.2016
Dan poslije ubistva ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova, u Moskvi su šefovi diplomatija Rusije, Turske i Irana podržali u zajedničkom saopštenju politički proces u Siriji i borbu protiv militantnih grupa. U istrazi atentata na ambasadora, koga… »

Slovenija vratila Hrvatskoj bombonjeru sa natpisom "Pozdrav iz Hrvatske"

Slobodna Evropa 20.12.2016
Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije vratilo je hrvatskoj ambasadi bombonjeru sa natpisom "Pozdrav iz Hrvatske" na čijem omotu je granica sa Slovenijom nacrtana sredinom Piranskog zaliva o kojem se spore dvije zemlje. Ambasada Hrvatske u Sloveniji… »

Kinezi vratili američki podvodni dron

Slobodna Evropa 20.12.2016
Pentagon je saopštio da je Kina vratila američki podvodni dron na daljinsko upravljanje koji je prošle nedelje zaplenjen u Južnom kineskom moru. Sekretar za štampu Pentagona Piter Kuk rekao je da je kineska mornarica vratila dron nedaleko od mesta… »

Delimustafić i Škrijelj nedostupni policiji

Slobodna Evropa 20.12.2016
Alija Delimustafić i Jusuf Škrijelj nisu danas pronađeni na kućnim adresama i tako su ostali nedostupni organima gonjenja. Kako su kazali u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, nakon što je Sud donio Odluku o ponovnom određivanju pritvora za četvero… »

Pojačane mjere sigurnosti u Sarajevu

Slobodna Evropa 20.12.2016
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izjavio je da su poslije ubistva ruskog ambasadora u Ankari i terorističkog napada u Berlinu pojačane sigurnosne mjere u Sarajevu, posebno oko ambasada Rusije, Turske i Njemačke… »

Dodik: Bosanski jezik ne postoji

Slobodna Evropa 20.12.2016
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da „bosanski jezik ne postoji, te da bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti“. „Jeste nesretno upisan u Dejtonski sporazum, ali… »

Partije Ugljanina i Ljajića potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Slobodna Evropa 20.12.2016
Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića potpisali su Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Deklaracija sadrži 13 tačaka, a u jednoj od njih se navodi da je njen ključni cilj puna… »

Kosovski SNS osudio dogovore Pokreta socijalista sa kosovskim premijerom

Slobodna Evropa 20.12.2016
Odbori Srpske napredne stranke sa Kosova osudili su danas dogovore poslanika Srpske liste iz Pokreta socijalista sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, koji su rezultirali smjenom ministra Ljubomira Marića iz SNS i, kako su naveli u saopštenju… »

Ubijen čovjek koji je otvorio vatru u džamiji u Cirihu

Slobodna Evropa 20.12.2016
Ciriška kantonalna policija saopštila je da je napadač, koji je ranio troje ljudi u džamiji u Cirihu, državljanin Švicarske koji nije povezan sa islamskim radikalizmom. Policija navodi da je riječ o 24-godišnjem mladiću. Vjeruje se da je ovaj… »