Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 24.12.2016

Izrael zbog rezolucije UN-a opozvao ambasadore

Al Jazeera 24.12.2016
Premijer Benjamin Netanyahu oštro je kritikovao rezoluciju UN-a nazvavši je "antiizraelskom" i "sramotnom". Izrael je opozvao svoje ambasadore u Senegalu i Novom Zelandu zbog podrške ovih država rezoluciji Ujedinjenih nacija koja osuđuje izraelsku… »

Preminula Vesna Vulović, žena koja je preživjela pad aviona

Al Jazeera 24.12.2016
Stjuardesa koja je 1972. jedina preživjela pad JAT-ovog aviona sa visine od 10.000 metara. U Beogradu je u 67. godini preminula stjuardesa JAT-a Vesna Vulović, koja je 1972. godine jedina preživjela pad aviona sa visine od 10.000 metara. Beogradski… »

Uhapšene tri osobe osumnjičene za pomaganje Amriju

Al Jazeera 24.12.2016
Tuniško ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su osumnjičeni članovi terorističke mreže povezane sa Amrijem. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa saopćilo je kako su uhapšene tri osobe osumnjičene da su pomagale u napadu Anisa… »

U Sarajevu par-nepar vožnja zbog zagađenosti

Al Jazeera 24.12.2016
Ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša KS potpisao odluku o proglašenju treće epizode uzbune. Na području bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo sutra, od 7 sati, bit će dozvoljen saobraćaj samo za vozila sa neparnim registarskim… »

Ivanić: Nema revizije tužbe BiH protiv Srbije

Al Jazeera 24.12.2016
Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao kako ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić odbacio je bilo kakvu mogućnost revizije presude Međunarodnog… »

Hrvatska Vlada vraća INA-u u svoje vlasništvo

Al Jazeera 24.12.2016
Vlada u Zagrebu odlučila otkupiti cjelokupni udio mađarskog MOL-a u INA-i nakon saznanja odluke arbitražnog suda. Hrvatska Vlada odlučila je u svoje vlasništvo vratiti domaću naftnu kompaniju INA otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima mađarski… »

Njemačka policija pustila na slobodu dva Kosovara

Al Jazeera 24.12.2016
Braća su osumnjičena za planiranje napada na trgovački centar u Oberhausenu. Njemačka policija objavila je kako je pustila na slobodu dvojicu braće osumnjičene za planiranje napada na jedan od najvećih trgovačkih centara u zemlji navodeći… »

Rat anegdotama: Zašto Srbi (ne) vole vojsku

Al Jazeera 24.12.2016
Mi danas imamo Fejsbuk koji je potpuno modernizovao balkanske ratove – možeš da ratuješ i da sediš kod kuće. Idealna stvar. Kada se polako nazirao rat u bivšoj Jugoslaviji, upravo sam se vratio sa odsluženja vojnog roka u Novom Mestu, Slovenija… »

Prijedlozi za dokidanje Bosne

Al Jazeera 24.12.2016
Do tog cilja dug je i težak put, ali prečice – poput ovih koje predlažu Less i Suljagić – vode u još dublju zapuštenost. Izišla su ovih dana, na različitim krajevima svijeta, dva sadržajno oprečna teksta u kojima se predlažu rješenja za… »

Pojačane mjere sigurnosti širom Evrope za Božić

Al Jazeera 24.12.2016
Nakon napada u Nici i Berlinu velika okupljanja posebno će biti osigurana. Širom Evrope tokom božićnih i novogodišnjih praznika pojačane su mjere sigurnosti zbog potencijalnih terorističkih prijetnji, a naročito nakon ovosedmičnog napada u… »