Izvor: Dojče vele arhiva vesti 24.12.2016

Vremena zrelog Putina

Dojče vele 24.12.2016
Putin je mašinovođa koji je okrenuo lokomotivu u suprotnom smeru, zakačio je na poslednji vagon i jurnuo unazad obećavajući da je tamo budućnost, piše ruski pisac Viktor Jerofejev za DW povodom četvrt veka raspada SSSR. Neko plače, neko se smeje… »

Kosovo - leglo islamizma?

Dojče vele 24.12.2016
Stručnjaci upozoravaju da poslednjih godina na Kosovu jača strogi oblik islama, koji je na Balkan stigao pod saudijskim uticajem i potiskuje raniji liberalni islam. To se i te kako tiče i Evrope, pogotovu Nemačke. Kosovo ima oko dva miliona… »

Žito i oružje

Dojče vele 24.12.2016
Ruski predsednik Vladimir Putin je bio opušten na godišnjoj konferenciji za novinare. Medjutim, govorio je, ali ništa nije rekao. Takvi nastupi nisu nikome potrebni, smatra Juri Rešeto. Najmoćniji čovek najveće zemlje na svetu obraćanje novinarima… »

Jugo moja Jugo

Dojče vele 24.12.2016
Gastabajterske priče o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Nemačkoj i Austriji sakupljene su na izložbi pod nazivom „Jugo moja Jugo“ u Muzeju istorije Jugoslavije. Izložba je deo šireg istraživačkog projekta koji je povezan sa dva… »

Bogata zemlja - siromašna deca

Dojče vele 24.12.2016
Japan je daleko ispod proseka kada se meri relativna stopa siromaštva, odnosno kada se u obzir uzmu ljudi koji žive sa manje od polovine od prosečnog prihoda. Gledajući tako, svako šesto dete u Japanu je siromašno. S obzirom na svoj status kao jedne… »

Tramp pokazuje mišiće

Dojče vele 24.12.2016
Imenovanje Pitera Navara za šefa novoformiranog Nacionalnog trgovinskog saveta u Beloj kući deluje kao još jedan znak da se Tramp ne šali kada Kini hoće da pokaže privredne i geostrateške granice. Spoljna i trgovinska politika Donalda Trampa… »

"Imajte poverenja u svoju zemlju"

Dojče vele 24.12.2016
Bes zbog terora ne sme da se pretvori u mržnju i nasilje. Umesto toga, građani bi trebalo da gaje poštovanje i osećaj za meru, kaže predsednik Nemačke Joahim Gauk u svojoj Božićnoj poruci. Tradicionalni Božićni govor predsednika ove godine je… »

Moć umetnosti u ozbiljnim vremenima

Dojče vele 24.12.2016
Knjige su bile prozor u svet zato što su se bavile pitanjima ljubavi i smrti, bile kutak ljudskosti u diktaturi. I posle tog mračnog vremena, ja sam uverena da književnost - čitanje kao i pisanje - obrazuje za empatiju. U mom detinjstvu u… »