Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 30.12.2016

Putin odbio protjerivanje američkih diplomata

Al Jazeera 30.12.2016
Ruski predsjednik odbio prijedlog šefa diplomatije o protjerivanju 35 američkih diplomata kao odgovor SAD-u. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da neće protjerivati američke diplomate iz te zemlje, te da će o budućim odnosima između Rusije i… »

Trump: Znao sam da je Putin vrlo pametan

Al Jazeera 30.12.2016
Novoizabrani predsjednik SAD-a pozdravio je Putinovu odluku da ne protjera američke diplomate u znak odmazde za sankcije. Odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne protjeruje američke diplomate iz Rusije, u znak odmazde za nove sankcije… »

Bogoljub Karić stigao u Srbiju kao slobodan čovjek

Al Jazeera 30.12.2016
Karić je Srbiju napustio prije 11 godina, a ranije ove sedmice je obustavljena istraga i povučena potjernica. Vlasnik BK grupe Bogoljub Karić danas je stigao u Srbiju, kao slobodan čovjek, na, kako kaže, vjenčanje svoje kćerke Danice. Karića su na… »

Sirijsko primirje ugroženo zračnim udarima i borbama

Al Jazeera 30.12.2016
Sukobi između pobunjenika i Assadvih snaga uslijedili su nakon što je nastupilo primirje u Siriji. Sirijski borbeni avioni izveli su u petak najmanje 16 zračnih napada na pobunjenike u sjevernoj pokrajini, izvijestila je Sirijska opservatorija za… »

Milorad Dodik ispitan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Al Jazeera 30.12.2016
Osumnjičeni Dodik pod istragom je zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi s referendumom o Danu RS-a. Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ispitan je danas, u svojstvu osumnjičenog, u Tužiteljstvu Bosne i… »

Rezultati popisa u RS-u: 58.000 stanovnika manje

Al Jazeera 30.12.2016
RS objavio rezultate popisa stanovništva: 83 posto Srba, 12 posto Bošnjaka i 2 posto Hrvata. Predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske (RS) danas su u Banjoj Luci predstavili rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova provedenog… »

Pripadnici HVO-a iz Orašja optuženi za ratne zločine

Al Jazeera 30.12.2016
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv generala Đure Matuzovića i drugih za ratni zločin nad Srbima u Orašju i okolini. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) za ratni… »

Četiri skakaonice: Austrijanac Kraft najbolji u Oberstdorfu

Al Jazeera 30.12.2016
Drugo mjesto zauzeo je Poljak Kamil Stoch, a treće još jedan Austrijanac Michael Hayboeck. Austrijanac Stefan Kraft pobjednik je takmičenja u skijaškim skokovima održanog u njemačkom Oberstdorfu, prvom od četiri takmičenja novogodišnje Turneje… »

Makedonija dobila novi parlament

Al Jazeera 30.12.2016
Najjače stranke VMRO-DMPNE i SDSM imaju razliku od dva mandata; odlučujuću ulogu u formiranju buduće vlasti imat će DUI. U Makedoniji je konstituiran novi saziv Sobranja te su ovjereni mandati novih 120 izabranih zastupnika. Izbor predsjednika… »

Optužnica u Hrvatskoj: Mito za remont MiG-ova

Al Jazeera 30.12.2016
Podignuta je optužnica protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita u slučaju remonta vojnih borbenih aviona MiG 21. Na Županijskom sudu u Zagrebu podignuta je optužnica protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja… »