Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 30.12.2016

SAD uvele nove sankcije Rusiji, Kremlj najavljuje adekvatan odgovor

Slobodna Evropa 30.12.2016
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je predložio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da iz te zemlje bude proterano 35 američkih diplomata, kao protivmeru dan nakon što su SAD objavile niz sankcija Moskvi zbog optužbi za… »

Povratak Karića nakon višegodišnjeg bekstva

Slobodna Evropa 30.12.2016
Biznismen Bogoljub Karić, nekada vlasnik poslovne imperije u Srbiji nastale za vreme vladavine Slobodana Miloševića, vratio se u Beograd jedanaest godina posle bekstva iz zemlje. Karić je iz Minska došao privatnim avionom. Na aerodromu su ga… »

Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog referenduma

Slobodna Evropa 30.12.2016
Milorad Dodik saslušan je danas u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Dodik, je pod istragom u predmetu koji se odnosi na kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući… »

RS objavila svoj popis stanovništva: Isti samo broj nepismenih

Slobodna Evropa 30.12.2016
Zavod za statistiku Republike Srpske predstavio je danas (30. januar) u Banjaluci svoje rezultate popisa stanovništva, stanova i domaćinstava obavljenog 2013. godine. Prema tim podacima, na području tog BiH entiteta živi 1.176.372 stanovnika. Od toga… »

Podignuta optužnica zbog zločina nad Srbima u Orašju

Slobodna Evropa 30.12.2016
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) za ratni zločin nad žrtavama srpske nacionalnosti na području Orašja. Optužnica je podignuta protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade… »

Turska: Odobren nacrt amandmana o proširenju vlasti predsednika

Slobodna Evropa 30.12.2016
Parlamentarni odbor u Turskoj odobrio je danas nacrt ustavnih amandmana kojima će u velikoj meri biti proširena ovlašćenja predsednika. Set reformi omogućiće da predsednik od uglavnom ceremonijalne uloge dobije punu izvršnu vlast. Nacrt amandmana… »

Konstituisano Sobranje Makedonije

Slobodna Evropa 30.12.2016
Sobranje Makedonije u novom sastavu danas je konstituisano poslije verifikacije mandata poslanika, ali nije izabran predsjednik parlamenta. Predsjednik devetog sastava Sobranja biće izabran naknadno, poslije praznika, kada se utvrdi ko ima parlamentarnu… »

Snažan zemljotres potresao Indoneziju

Slobodna Evropa 30.12.2016
Snažan zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale potresao je rano jutros istočne delove Indonezije i osetio se na ostrvu Bali, ali upozorenje na cunami nije objavljeno. Zasad nema izveštaja o eventualnoj šteti ili povređenima. Agencije prenose… »

Virus ptičjeg gripa H5N8 i u Hrvatskoj

Slobodna Evropa 30.12.2016
U mestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji utvrđen je virus ptičjeg gripa H5N8 na jednom porodičnom imanju od kog je uginulo svih 15 komada domaće peradi - kokoške, patke, pilići, saopštilo je jutros hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede… »

Zagreb: Tuča migranata, jedan teže povređen

Slobodna Evropa 30.12.2016
Migrant iz Maroka teže je povređen u tuči sa drugim migrantom iz Sirije u Zagrebu, saopštila je danas hrvatska policija. U saopštenju policije se navodi da je sukob migranata izbio oko jedan sat posle ponoći u naselju Novi Zagreb. Kako prenosi… »