Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 03.01.2017

Makedonija odgovorila Dačiću: Političari treba da budu odgovorni

Slobodna Evropa 03.01.2017
Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije je danas ukazalo da političari treba da budu odgovorni i da ne ruše prijateljstvo između Makedonije i Srbije. "To treba da važi i u uslovima kada je očigledno da se zagrijava atmosfera za sljedeće glasanje za… »

Stevandić: Smjene ako su obavještajci BiH prisluškivali zvaničnike Srbije

Slobodna Evropa 03.01.2017
Potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji /OBA/ BiH treba da dođe do smjena ako se utvrdi da je tačno da su obavještajci iz BiH prisluškivali zvaničnike Srbije. On ističe da je… »

Vlada RS: 9. januar 'republički praznik'

Slobodna Evropa 03.01.2017
Iz Vlade Republike Srpske danas su saopštili da je, prema Zakonu o „Danu RS-a“, koji je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan, 9. januar „republički praznik“. "U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice… »

MUP Češke predlaže da i građani mogu pucati u teroristu

Slobodna Evropa 03.01.2017
Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je izmene Ustava kojima građani te zemlje dobijaju pravo da potegnu oružje i upucaju teroristu. "U vreme kada se izvode napadi u Evropi imamo utisak da bi građaninu Ustav trebalo da daje veće pravo… »

Nakon nereda u Elku policija čuva ćevabdžinice u celoj Poljskoj

Slobodna Evropa 03.01.2017
Poljska policija počela je da nadzire sve orijentalne restorane brze hrane u Poljskoj posle nereda u poljskom gradu Elku kada je zbog ubistva poljskog mladića u novogodišnjoj noći masa demolirala ćevabdžinicu Princ Kebab. Nekoliko stotina žitelja… »

Patrijarh SPC čestitao predstojeći Božić

Slobodna Evropa 03.01.2017
Pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi" patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je čestitao predstojeći Božić po Julijanskom kalendaru pravoslavnim vjernicima u Srbiji i na Kosovu, s pozivom da žive u ljubavi i slozi. "U ove blagoslovene… »

Albanija odlaže otvaranje škola zbog niskih temperatura

Slobodna Evropa 03.01.2017
Albanija zbog niskih temperatura i širenja gripa odlaže otvaranje škola poslije novogodišnjeg praznika. Prema prognozi, temperatura će krajem sedmice pasti na minus 15 stepeni Celzijusa, a snijega će biti u cijeloj Albaniji. Ministarstvo zdravlja… »

Zašto su srpski policajci bili ilegalno u Potočarima?

Slobodna Evropa 03.01.2017
Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana dvojici pripadnika MUP-a Srbije, V.T. i M. D., koji se sumnjiče za odavanje službene tajne u vezi sa svojim aktivnostima prilikom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015… »

Preminuo dramski pisac Ivo Brešan

Slobodna Evropa 03.01.2017
U Šibeniku je u 81. godini preminuo profesor Ivo Brešan, jedan od najpopularnijih dramskih pisaca u Hrvatskoj. Rođen je u Vodicama 27. maja 1936., a u Šibeniku je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom… »

Pet priča po vašem izboru

Slobodna Evropa 03.01.2017
Među brojnim temama Radija Slobodna Evropa o zbivanjima u državama Balkana i svetu, ovo je pet naših priča koje su u protekloj godini izazvale vašu najveću pažnju: Gde si Mufide Beograđanin Ivan Lalić imao je 25 godina kada je 1992. u konvoju… »