Arhiva » Vesti » B92 11.01.2017

Školarci se vraćaju u klupe, neki još neće

Osnovci i srednjoškolci se posle produženog raspusta vraćaju u školu, a školske uprave u saradnji sa lokalnim samoupravama mogu da donesu i drugačiju odluku.

B92 sreda, 11. januar 2017.  |  Tanjug
B92: Školarci se vraćaju u klupe, neki još neće

Odlaganje može da se odredi zbog vremenskih uslova i epidemije gripa.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je juče Tanjugu da se škola nastavlja, s tim što postoji mogućnost da se određene škole i lokalne samouprave konsultuju i vide da li postoje uslovi za nastavak, bilo da je reč o vremenskim uslovima ili gripu.

"Nikom nismo rekli da treba da se vrati pod nemogućim uslovima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ministarstvo je sagledalo sve okolnosti šta činiti sa nastavkom školske godine budući da su informacije u gradovima različite, tako da je negde zabeležen veći, a negde manji broj obolelih od gripa.

On je objasnio da škole treba da nadoknade časove u dogovoru sa resornim ministarstvom, napominjući da će to u budućnosti biti lakše uvođenjem "elektrnoske prosvete".

"Ono što je važno je da se ubuduće vodi računa kada deca dođu posle prekida, da ih ne "startuju" svi odjednom, da ne daju kontrolne, da se ne ponašaju kao da ništa nije bilo. Toga imamo u praksi", rekao je Šarčević.

Takođe, naveo je da je u toku javna rasprava o novom sistemskom zakonu o obrazovanju koji između ostalog predviđa veću autonomiju školskih ustanova.

Kako kaže, ministarstvo ne želi da pravi "tvrde odluke o kalendarima" jer, kako je objasnio na primeru, interes Sjenice je da zimski raspust traje duže, a interes drugih sredina je drugačiji.

"Ono što je sada bitno, mi smo doneli odluku koja je pomirljiva. Nastavlja se polugođe sutra u većini škola, s tim što se određene škole i lokalne samouprave mogu konsultovati", rekao je Šarčević.

Deca su u školske klupe trebalo da se vrate u ponedeljak 9. januara, ali je Ministarstvo prosvete donelo odluku da se zbog epidemije gripa raspust produži za dva dana.

U Srbiji je trenutno zbog vremenskih nepogoda na snazi vanredna situacija u deset opština, a prema najavama iz RHMZ od četvrtka se očekuje toplije vreme.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.