Arhiva » Vesti » Blic 11.01.2017

Kuburović: Sutra Francuskoj šaljemo dopunu zahteva za izručenje Haradinaja

U toku sutrašnjeg dana Francuskoj će biti poslata dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović ističući da Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom i toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Blic sreda, 11. januar 2017.  |  Tanjug

U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, precizirala je Kuburovih govoreći za RTV.

Naredbu o proširenju istrage protiv Haradinaja, Tužilaštvo za ratne zločine danas je dostavilo Ministarstvu pravde i u toku je prevod dokumentacije, napomenula je Kuburović.

Upitana zašto istraga koja je protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine još nije završena, Kuburović je rekla da istraga nije mogla da se okonča jer Haradinaj kao ni drugi okrivljeni u tom predmetu nisu bili dostupni sprskim prosudnim organima i nisu mogli da budu saslušani.

"To je razlog zašto postupak tako dugo traje i zašto je na snazi poternica za njim od 2005. godine", rekla je ministarka pravde.

Komentarišući oslobađajuće presude Haškog tribunala prema Haradinaju, Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

Pročitajte još:

Novi dokazi protiv Haradinaja, proširena optužnica

TUŽILAŠTVO ČEŠLJA 500 POSTUPAKA Srbija priprema obimnu dokumentaciju za izručenje Haradinaja

ALBANCI PROTESTOVALI ZBOG HARADINAJA "Škije ne mogu da se igraju sa nama"

"Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni", rekla je Kuburović.

Upitana da li veruje da će Francusjka izručiti Haradinaja i da će se on naći u sudnici u Beogradu, ministarka pravde je rekla da ne treba da govori o tome da li veruje ili ne.

"Francuka treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU.

Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbije dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen", navela je Kuburović.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburović je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Republiku Srbiju o hapšenju te da Ministarsto pravde nije ni imali mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

"Sada je na neki način drugačija procedura, mi smo već uputili jedan deo dokumentacije sa dokazima. Tokom sutrašnjeg dana ići će i dopuna molbe za izručenje i smatram da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno s obizrom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen", rekal je Kuburović.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Novi dokazi o zločinima Ramuša Haradinaja

Studio B sreda, 11. januar 2017.

Proširena istraga protiv Ramuša Haradinaja

Dnevnik sreda, 11. januar 2017.

Proširena istraga protiv Haradinaja

Politika sreda, 11. januar 2017.

©2017 Netmark d.o.o.