Arhiva » Vesti » Dnevnik 11.01.2017

Proširena istraga protiv Ramuša Haradinaja

Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je juče Ministarstvu pravde Srbije naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja s novim dokazima koja će do kraja ove nedelje

Dnevnik sreda, 11. januar 2017.

biti prevedena i prosleđena Francuskoj radi odluke o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja, rečeno je Tanjug u u Ministarstvu pravde.Ministarstvo pravde prekjuče je prosledilo Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja s pratećom dokumentacijom o istrazi za zločine za koje se sumnjiči a koja je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom koja se protiv Haradinaja vodila od 2004. godine na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega. Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze koji nisu bili predstavljeni u Hagu.U toku dana Francuskoj će biti poslata dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović ističući da Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom i toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Upitana zašto istraga koja je protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine još nije završena, Kuburović je rekla da istraga nije mogla da se okonča jer Haradinaj kao ni drugi okrivljeni u tom predmetu nisu bili dostupni sprskim prosudnim organima i nisu mogli da budu saslušani.- To je razlog zašto postupak tako dugo traje i zašto je na snazi poternica za njim od 2005. godine - rekla je ministarka pravde za RTV.

Komentarišući oslobađajuće presude Haškog tribunala prema Haradinaju, Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.- Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni - rekla je Kuburović.

Upitana da li veruje da će Francusjka izručiti Haradinaja i da će se on naći u sudnici u Beogradu, ministarka pravde je rekla da ne treba da govori o tome da li veruje ili ne.- Francuka treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU. Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbije dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen - navela je Kuburović.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburović je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Republiku Srbiju o hapšenju te da Ministarsto pravde nije ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.- Sada je na neki način drugačija procedura, mi smo već uputili jedan deo dokumentacije sa dokazima. Tokom današnjeg dana ići će i dopuna molbe za izručenje i smatram da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno s obizrom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen - rekla je Kuburović.

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbja za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru. Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen. U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica, već je taj predmet još uvek u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu.Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim zahtev mora da stigne u roku od 18 dana od dana kada je uhapšen, odnosno 4. januara. Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već prosleđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati danas.

S. H. D.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.