Arhiva » Vesti » RTV 11.01.2017

Srbija traži zaštitu svojih ambasada od albanskih terorista

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su, po bezbednosnim informacijma, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mere opreza podignu na najviši nivo.

RTV sreda, 11. januar 2017.  |  Tanjug
RTV: Srbija traži zaštitu svojih ambasada od albanskih terorista

Zadada se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste MSP a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unapred obezbeđena, pišu "Večernje novosti."

Diplomatama je takođe naloženo da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.

Pojačano obezbeđenje naših ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švajcarske, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, gde prema bezbednosnim informacijama može doći do napada na srpsku mrežu diplomatsko konzularnih predstavnišava, uz molbu da se ukoliko je moguće posebne mrre zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

U predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru radi oko 40 nasih diplomata, a budući da je broj zaposlenih zbog štednje u našim ambasdama sveden na neophodni minimum, za obezbeđenje zgrade je najčešće zadužen domar dok vozač ima često ulogu i "telohranitelja ambasadora."

Kako je za "Večernje novosti" izjavio ambasador u jednoj od "rizičnih" zemalja, naše diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu ali i vlastima u zemlji domaćina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je u ponedeljak da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju, a ta informacija je prema njegovim rečima dobijena od zapadnih bezbednosnih agencija iz jedne velike zemlje.

Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca, rekao je Dačić.

Prema izvorima "Novosti" služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji je do nje dosla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Državni sekretar u MSP zadužen za kontrolu i bezbednost DKP Ivica Tončev rekao je za "Novosti" da je uprkos protestima zbog hapšenja Haradinaja ispred nekih od naših ambasada, situacija pod kontrolom.

"Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini i nadamo se da nećemo doći u situaciju sa se stvari radikalizuju", dodao je on.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Večernje Novosti

©2018 Netmark d.o.o.