Arhiva » Vesti » RTV 11.01.2017

Vučić: Saradnja u poljoprivredi sa državom Maharastra

MUMBAJ - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mumbaju, drugog dana zvanične posete Indije, sa glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom, sa kojim je razgovarao o boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prerade semena i drugim tehnologijama za preradu hrane, ali i privlačenju većeg broja indijskih investitora u Srbiju, kao i formiranju zajedničkih timova koji bi na tome radili.

RTV sreda, 11. januar 2017.  |  Tanjug
RTV: Vučić: Saradnja u poljoprivredi sa državom Maharastra

Tema razgovora bile su i zajedničke kompanije u sektoru informacionih tehnologija.

Premijer je, kako je saopšteno, istakao da bi bilo veoma važno raditi na uzajamnoj promociji Srbije i Indije, kao turističkih destinacija, saopšteno je iz kabineta.

"Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede", rekao je glavni ministar Fadnavis i naglasio da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Indiju velika mogućnost za srpske kompanije.

Vučić i Fadnavis dogovorili su formiranje zajedničkih timova, koji će istražiti sve mogućnosti saradnje Srbije i Maharastre, desete najmnogoljudnije države na svetu.

Vučić je odlaskom u Mumbaj nastavio višednevnu posetu Indiji, u okviru koje se juče sastao sa indijskim premijerom Naredndrom Modijem i učestvovao na samitu "Vibrant Gudžarat", u indijskom gradu Gandinagaru.

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju su među najvažnijim temama posete premijera Indiji.

Vučić i Modi su, prema rečima premijera Srbije, imali dug i srdačan razgovor i saglasili se po pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu.

"Ali, mnogo je važnije da smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje, o tome šta treba da uradimo da bismo uvećali našu trgovinsku razmenu koja je na nivou od 130 miliona dolara. Mislim da možemo ne da je udvostručimo ili utrostručimo, već da dođemo do milijarde za svega pet do sedam godina," rekao je premijer novinarima nakon sastanka.

On je potom u obraćanju na samitu "Vibrant Gudžarat" rekao da će Srbija obezbediti najbolje moguće uslove za kompanije iz Indije koje budu investirale u našoj zemlji.

"Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije, a nadam se da će i srpske kompanije naći ovde u Indiji plodno tlo za naše investicije", rekao je Vučić.

Premijer se sastao i sa Vidžajem Rupanijem, glavnim ministrom savezne države Gudžarat u kojoj se održava samit nakon čega je novinarima rekao da je postignut dogovor da privredna delegacija te države, sa premijerom Indije Narendrom Modijem i Rupanijem na čelu, dođe u Beograd.

Kako je dodao srpska delegacija razgovarala je sa predstavnicima Federacije indijskih privrednih komora i o dolasku više turista u Srbiju.

U nastavku posete premijer Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze.

"Vibrant Gudžarat globalni samit" predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji.

Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu su učestvovali predstavnici više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija, a očekuje se više od 2 miliona posetilaca.

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

Vučić se u Indiji sastao i sa Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije.

Vučić: Iduće sedmice u Davosu s predsednikom Kine i o RTB Bor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će iduće nedelje, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, od kineskog predsednika Si Đinpinga zatražiti pomoć i za rešavanje problema Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).

On je za Radio-televiziju Srbije rekao i da će kineskom predsedniku zahvaliti na pomoći koju Kina pruža Srbiji u raznim oblastima, uključujući i smederevsku Železaru, koju je preuzele kineska kompanija.

Vučić je podsetio da je to biti prvi boravak kineskog predsednika u Davosu, da će kratko trajati, ali da će on imati prilike da razgovara sa Si Đinpingom.

"Dobili smo odobrenje za sastanak s kineskim predsednikom i to je za Srbiju i njene građane velika čast", rekao je Vučić.

Srpski premijer, koji boravi u Indiji, istakao je i da susreti s najvišim zvaničnicima te države takođe predstavljaju veliku čast za Srbiju i njene građane. On je rekao i da očekuje da će indijski premijer Narendra Modi do kraja ove ili početkom naredne godine posetiti Srbiju.

Vučić je izrazio očekivanje i da će biti unapređena saradnja srpskih i indijskih kompaniju u raznim oblastima , dodavši da će u nastavku posete, predstavnicima indijske automobilske industrije ponuditi najbolje moguće uslove za dolazak u Srbiju.

Brnabić: Od filmskih kompanija iz Indije prihod od četiri miliona evra za tri godine

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je od indijskih filmskih kompanija koje su snimale u Srbiji u prethodne tri godine ostvaren profit od četiri miliona evra, ocenivši da će rezultat posete premijera Aleksandra Vučić Indiji biti i uvećanje saradnje i u toj oblasti.

Ona je za Radio-televiziju Srbije izrazila očekivanja i da će porasta broj filmskih kompanija iz Indije koje snimaju filmove u Srbiji dovesti i do povećanja broja turista iz te države.

Brnabićeva je rekla i da se po podacima iz Indije, "koja ima brzo rastuću srednju klasu", očekuje da će u naredne dve godine oko 50 miliona njenih građana poseti Evropu i da su očekivanja da "makar mali deo njih dođe u Srbiju".

Prema njenim rečima, filmska industrije i turizam su povezani jer veliki broj građana Indije gleda filmove snimljene u Srbiji i potom želi da se upozna sa zemljom u kojoj su rađeni.

Brnabićeva smatra i da u eri savremenih tehnologija i raznih mogućnosti za prevoz geografska udaljenost između Srbije i Indi ne predstavlja problem za razvoj turizma.

Ona podsetila i da je povećanom broju stranih filmskih kompanija koje snimaju u Srbiji doprinela uredba Vlade Srbije kojom im se, po plaćanju svih obaveza, vraća 20 odsto uložnih sredstava.

"Zahvaljujući tome, u 2016. godine Srbija je imala 15 miliona evra prihoda", rekla je Ana Brnabić koja je izrazila velika očekivanja i od saradnje u oblasti novih tehnologija.

Prema njenim rečima, Indija je druga zemlja u svetu, odmah iza SAD, po broju IT inženjera i predstavlja veliku svetsku silu i mnogo može da pomogne Srbiji u toj oblasti.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.