Arhiva » Vesti » SEEbiz 11.01.2017

Proširena istraga protiv Haradinaja sa novim dokazima

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine je Ministarstvu pravde Srbije dostavilo naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja, sa novim dokazima. Do kraja ove nedelje naredba će biti prevedena i prosleđena Francuskoj radi odluke o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu pravde.

SEEbiz sreda, 11. januar 2017.  |  SEEbiz / Tanjug

Ministarstvo pravde je juče prosledilo zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj, uz prateću dokumentaciju o istrazi za zločine za koje se sumnjiči. Ta istraga je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage se odnosi na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom vođenom protiv Haradinaja od 2004. godine, na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega.

Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze, koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu "Bazel-Miluz" na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine počinio zločine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica već je taj predmet i dalje u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu.

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim, zahtev mora da stigne u roku od 18 dana posle hapšenja, odnosno 4. januara.

Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već prosleđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati do kraja ove nedelje.


Objavljeno na sajtu rs.seebiz.eu »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Novi dokazi o zločinima Ramuša Haradinaja

Studio B sreda, 11. januar 2017.

Proširena istraga protiv Ramuša Haradinaja

Dnevnik sreda, 11. januar 2017.

Proširena istraga protiv Haradinaja

Politika sreda, 11. januar 2017.

©2017 Netmark d.o.o.